Rolada z kurczaka z mielonym mięsem
![Rolada z kurczaka z mielonym mięsem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000414/img_pl_4x3/rolada-z-kurczaka-z-mielonym-miesem_00180.jpg)
Wyśmienita rolada z kurczaka wypełniona mięsnym farszem. Podajemy na ciepło z ziemniaczanym puree lub na zimno z pieczywem.
przepis,fotoprzepis,kurczak,wieprzowe mięso mielone,szynka wieprzowa,boczek z Orawy,Kurczak,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Kurczak
Składniki
Składniki
boczek z Orawy | 100 | gramów | |
cebula | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 5 | ząbków | |
kurczak | 1800 | gramów | |
marchew | 250 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
oliwa | 3 | łyżki | |
szynka wieprzowa | 100 | gramów | |
sól | 3.5 | łyżeczki | |
wieprzowe mięso mielone | 300 | gramów | |
woda | 2 | decylitry |
Przepis
1. Przygotowanie kurczaka
kurczak 1800 gramów • sól 2 łyżeczki
Kurczaka myjemy, usuwamy kości i kładziemy na odpowiednio duży kawałek folii. Mięso delikatnie rozklepujemy i solimy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000414/small/vykostene-kurca.jpg)
2. Przygotowanie farszu
marchew 250 gramów • cebula 100 gramów • czosnek 5 ząbków • wieprzowe mięso mielone 300 gramów • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Marchewkę obieramy i na grubo trzemy. Cebulę obieramy i kroimy. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Wszystkie te składniki dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy sól, pieprz, a potem wszystko dobrze mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000414/small/priprava-plnky.jpg)
3. Nadziewanie
szynka wieprzowa 100 gramów
Na płat mięsa z kurczaka kładziemy plasterki szynki lub wędzonego mięsa.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000414/small/sunka.jpg)
4.
Na szynce równomiernie rozkładamy farsz.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000414/small/plnka.jpg)
5.
Chwytając za krawędź folii składamy jedną stronę rolady.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000414/small/pomocou-igel-vrec-zavinieme.jpg)
6.
Folię następnie ściągamy z mięsa. Podobny zabieg powtarzamy z drugiej strony rolady.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000414/small/zavinujeme.jpg)
7. Wiązanie nicią
boczek z Orawy 100 gramów
Na wierzchu rolady układamy paski boczku, a potem związujemy całość przy pomocy nici kuchennej.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000414/small/zviazeme-nitou.jpg)
8.
sól ½ łyżeczki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • oliwa 3 łyżki • woda 2 decylitry
Roladę wkładamy do brytfanny, solimy i posypujemy mieloną, czerwoną papryką. Następnie skrapiamy olejem i podlewamy wodą. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 50 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000414/small/dame-piect.jpg)
9.
Po 50 minutach odkrywamy roladę, polewamy ją sosem i 10 minut zapiekamy. Z lekko ostudzonej rolady usuwamy nicie i na desce ją kroimy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000414/small/upecena-rolada.jpg)
Smacznego!