Rolada z kurczaka z mielonym mięsem

Wyśmienita rolada z kurczaka wypełniona mięsnym farszem. Podajemy na ciepło z ziemniaczanym puree lub na zimno z pieczywem.
przepis,fotoprzepis,kurczak,wieprzowe mięso mielone,szynka wieprzowa,boczek z Orawy,Kurczak,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Kurczak
Pichcił
Ilość porcji
8
Masa porcji
370 g
Energia porcji
687 kcal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
boczek z Orawy | 100 590 | gramów kcal | |
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 5 27 | ząbków kcal | |
kurczak | 1800 3420 | gramów kcal | |
marchew | 250 113 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 1 16 | łyżeczka kcal | |
oliwa | 3 396 | łyżki kcal | |
szynka wieprzowa | 100 95 | gramów kcal | |
sól | 3.5 0 | łyżeczki kcal | |
wieprzowe mięso mielone | 300 780 | gramów kcal | |
woda | 2 0 | decylitry kcal |
Przepis
1. Przygotowanie kurczaka
kurczak 1800 gramów • sól 2 łyżeczki
Kurczaka myjemy, usuwamy kości i kładziemy na odpowiednio duży kawałek folii. Mięso delikatnie rozklepujemy i solimy.

2. Przygotowanie farszu
marchew 250 gramów • cebula 100 gramów • czosnek 5 ząbków • wieprzowe mięso mielone 300 gramów • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Marchewkę obieramy i na grubo trzemy. Cebulę obieramy i kroimy. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Wszystkie te składniki dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy sól, pieprz, a potem wszystko dobrze mieszamy.

3. Nadziewanie
szynka wieprzowa 100 gramów
Na płat mięsa z kurczaka kładziemy plasterki szynki lub wędzonego mięsa.

4.
Na szynce równomiernie rozkładamy farsz.

5.
Chwytając za krawędź folii składamy jedną stronę rolady.

6.
Folię następnie ściągamy z mięsa. Podobny zabieg powtarzamy z drugiej strony rolady.

7. Wiązanie nicią
boczek z Orawy 100 gramów
Na wierzchu rolady układamy paski boczku, a potem związujemy całość przy pomocy nici kuchennej.

8.
sól ½ łyżeczki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • oliwa 3 łyżki • woda 2 decylitry
Roladę wkładamy do brytfanny, solimy i posypujemy mieloną, czerwoną papryką. Następnie skrapiamy olejem i podlewamy wodą. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 50 minut.

9.
Po 50 minutach odkrywamy roladę, polewamy ją sosem i 10 minut zapiekamy. Z lekko ostudzonej rolady usuwamy nicie i na desce ją kroimy.

Smacznego!