PRZEPISY

Rolada z kurczaka z mielonym mięsem

Rolada z kurczaka z mielonym mięsem

Wyśmienita rolada z kurczaka wypełniona mięsnym farszem. Podajemy na ciepło z ziemniaczanym puree lub na zimno z pieczywem.

przepis,fotoprzepis,kurczak,wieprzowe mięso mielone,szynka wieprzowa,boczek z Orawy,Kurczak,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Kurczak

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

boczek z Orawy100gramów
cebula100gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek5ząbków
kurczak1800gramów
marchew250gramów
mielona czerwona papryka1łyżeczka
oliwa3łyżki
szynka wieprzowa100gramów
sól3.5łyżeczki
wieprzowe mięso mielone300gramów
woda2decylitry

 

Przepis

1. Przygotowanie kurczaka

kurczak 1800 gramów  sól 2 łyżeczki

Kurczaka myjemy, usuwamy kości i kładziemy na odpowiednio duży kawałek folii. Mięso delikatnie rozklepujemy i solimy.

2. Przygotowanie farszu

marchew 250 gramów  cebula 100 gramów  czosnek 5 ząbków  wieprzowe mięso mielone 300 gramów  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Marchewkę obieramy i na grubo trzemy. Cebulę obieramy i kroimy. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Wszystkie te składniki dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy sól, pieprz, a potem wszystko dobrze mieszamy.

3. Nadziewanie

szynka wieprzowa 100 gramów

Na płat mięsa z kurczaka kładziemy plasterki szynki lub wędzonego mięsa.

4. 

Na szynce równomiernie rozkładamy farsz.

5. 

Chwytając za krawędź folii składamy jedną stronę rolady.

6. 

Folię następnie ściągamy z mięsa. Podobny zabieg powtarzamy z drugiej strony rolady.

7. Wiązanie nicią

boczek z Orawy 100 gramów

Na wierzchu rolady układamy paski boczku, a potem związujemy całość przy pomocy nici kuchennej.

8. 

sól ½ łyżeczki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  oliwa 3 łyżki  woda 2 decylitry

Roladę wkładamy do brytfanny, solimy i posypujemy mieloną, czerwoną papryką. Następnie skrapiamy olejem i podlewamy wodą. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 50 minut.

9. 

Po 50 minutach odkrywamy roladę, polewamy ją sosem i 10 minut zapiekamy. Z lekko ostudzonej rolady usuwamy nicie i na desce ją kroimy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie