swiatwemnie.pl

Zupa fasolowa z wędzonym mięsem

Obfita pachnąca zupa nadaje się jako danie główne. Do zupy podajemy świeże pieczywo.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Cebula80gramów
Fasola100gramów
Majeranek
Marchew150gramów
Mąka luksusowa pszenna t55040gramów
Nać pietruszki
Pietruszka80gramów
Smalec40gramów
Suszone grzyby50gramów
Sól
Woda2litry
Ziemniaki200gramów
Żeberka wędzone200gramów

1. 

ziemniaki 200 g  marchew 150 g  pietruszka 80 g  cebula 80 g  suszone grzyby 50 g

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy. Suszone grzyby myjemy.

2. 

żeberka wędzone 200 g  woda 2 litry  fasola 100 g

Umyte wędzone żeberka gotujemy w wodzie pół godziny. Dodajemy do nich fasolę (fasolę dobrze jest dzień przed gotowaniem moczyć w wodzie) i gotujemy następne pół godziny. Potem dodajemy obrane, na małe kostki pokrojone warzywa i grzyby. Gotujemy dopóki warzywa i fasola nie zmiękną. Żeberka z zupy wyciągamy, po wystudzeniu obieramy z nich mięso i kroimy je.

3. 

smalec 40 g  mąka luksusowa pszenna T550 40 g  sól  nać pietruszki  majeranek

Przygotowujemy sobie cebulową zasmażkę: na smalcu smażymy przygotowaną cebulę, dodajemy mąkę, ciągle mieszając smażymy, dolewamy wodę i zasmażkę rozgotowujemy. Gotową przecedzoną zasmażką zagęszczamy zupę. Na koniec według smaku dodajemy sól, majeranek i świeżą pokrojoną natkę pietruszki. Dodajemy mięso z żeberek. Możemy serwować.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się