swiatwemnie.pl

Zupa z białej fasoli

Kremowa zupa z białej fasoli. Zupę podajemy przed drugim słodkim głównym daniem.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Gotujemy ziemniaki

ziemniaki 250 g  woda 1 litr  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości (15-20 min.).

Gotujemy ziemniaki

2. Dodajemy fasolę

fasola biała sterylizowana 500 g  liść laurowy 4 sztuki

Sterylizowaną białą fasolę w konserwie opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Dodajemy ją do ugotowanych ziemniaków razem z liściem laurowym. Doprowadzamy do wrzenia.

Dodajemy fasolę

3. Zasmażka

mleko półtłuste 1,5% ½ litra  słodka śmietana do gotowania 250 ml  mąka chlebowa pszenna T750 1.5 łyżki  sól  przyprawa warzywna

Z mleka, śmietany i mąki przygotowujemy zasmażkę (wszystko razem mieszamy), którą dolewamy do fasoli i ziemniaków. Zagotowujemy i według smaku dosalamy, lub doprawiamy wegetą.

Zasmażka

4. 

cytryna  ocet

Przy serwowaniu możemy podać cytrynę albo ocet, do smaku dla smakoszy, którzy preferują taką zupę raczej troszkę kwaśną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się