swiatwemnie.pl

Marynowane wieprzowe steki z boczkiem

Podajemy z opiekanymi ziemniakami.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Boczek150gramów
Cebula350gramów
Czarny pieprz cały½łyżeczki
Czosnek3ząbki
Olej słonecznikowy200mililitrów
Pieprz kolorowy1łyżeczka
Schab wieprzowy600gramów
Skórka z cytryny1łyżka

1. Przygotowanie mięsa i marynaty

schab wieprzowy 600 g  olej słonecznikowy 200 ml  cebula 150 g  czosnek 3 ząbki  skórka z cytryny 1 łyżka

Wieprzowy schab albo karkówkę kroimy na grubsze - około 1,5 cm plasterki. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, krótko smażymy i dodajemy startą skórkę z cytryny nie poddanej obróbce chemicznej.

Przygotowanie mięsa i marynaty

2. 

czarny pieprz cały ½ łyżeczki  pieprz kolorowy 1 łyżeczka

W moździerzy kuchennym rozbijamy pieprz i dosypujemy go do cebuli, czosnku i skórki z cytryny. Odstawiamy z ognia, mieszamy i odkładamy do wystudzenia na temperaturę pokojową.

3. 

Do miski wkładamy mięso, zalewamy je marynatą, poprzekładamy, żeby się marynata dostała na wszystkie plasterki i odstawiamy na 3 godziny, ewentualnie i na dłużej do lodówki.

4. Grillujemy steki

Rozgrzewamy patelnię do grillowania, kładziemy na niej plasterki mięsa i 5 minut ostro smażymy.

Grillujemy steki

5. 

Mięso przewracamy i nalewamy na nie resztę marynaty. Smażymy z drugiej strony 5 minut.

6. 

boczek 150 g  cebula 200 g

Boczek kroimy na plasterki i po wyciągnięciu kotletów smażymy go na patelni. Możemy w niej podsmażyć pokrojoną cebulę.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się