swiatwemnie.pl

Garściowa zupa z szynką

    

Gęsta strączkowa zupa z kaszą i wędzoną szynką.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 5 min.

Trudność

niska

 

 

cebula suszona1łyżka
czarny pieprz mielony½łyżeczki
garść - mieszanka strączkowa250gramów
kminek½łyżeczki
majeranek1łyżeczka
nać pietruszki-
sól1.5łyżeczki
woda1.5litra
wędzona szynka250gramów

1. 

garść - mieszanka strączkowa 250 gramów

Mieszankę strączkową (fasola biała, fasola kolorowa, groch, soczewica) i kaszę jęczmienną wysypujemy na stolnicę i pobieżnie je sprawdzamy.

2. 

woda 1.5 litra  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  kminek ½ łyżeczki

Strączki przemywamy i zalewamy wodą. Dodajemy sól, pieprz, kminek i gotujemy 30 minut.

3. 

wędzona szynka 250 gramów

Surową wędzoną szynkę kroimy na drobne kawałki i dodajemy ją do zupy. Wszystko razem gotujemy kolejnych 30 minut.

4. 

majeranek 1 łyżeczka  cebula suszona 1 łyżka  nać pietruszki

Na koniec do zupy dodajemy majeranek, suszoną cebulę i przy podawaniu ozdabiamy ją nasiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się