Ryż basmati z warzywami

Proste warzywne risotto. Możemy podawać jako dodatek ale i jako samodzielne wegetariańskie danie.
przepis,fotoprzepis,ryż basmati biały,Ryż,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe
Ryż
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
256 g
Energia porcji
252 kcal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
groszek | 200 152 | gramów kcal | |
kminek | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
marchew | 200 90 | gramów kcal | |
masło | 1 111 | łyżka kcal | |
por | 200 92 | gramów kcal | |
przyprawa kurkuma | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
ryż basmati biały | 300 1047 | gramów kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 600 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
ryż basmati biały 300 gramów
Ryż przepłukujemy na sitku i 15 minut zostawiamy namoczony w wodzie.

2.
woda 600 mililitrów • sól 1 łyżeczka
W garnku zagotowujemy wodę z solą. Wsypujemy przecedzony ryż.

3.
Po zagotowaniu gotujemy 5 minut, odstawiamy, przykrywamy i ryż odstawiamy w cieple by sam się dogotował.

4.
marchew 200 gramów • masło 1 łyżka • sól 1 łyżeczka • kminek ½ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki
Obieramy marchewkę, kroimy na małe kostki i smażymy 5 minut na maśle. Solimy, dodajemy troszkę kminku i kurkumy.



7.
Por dodajemy do warzyw,...

8.
...mieszamy i ponownie krótko dusimy.

9.
Warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu...

10.
...i mieszamy.

Smacznego!