swiatwemnie.pl

Ryż basmati z warzywami

    

Proste warzywne risotto. Możemy podawać jako dodatek ale i jako samodzielne wegetariańskie danie.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

groszek200gramów
kminek½łyżeczki
marchew200gramów
masło1łyżka
por200gramów
przyprawa kurkuma½łyżeczki
ryż basmati biały300gramów
sól2łyżeczki
woda600mililitrów

1. 

ryż basmati biały 300 gramów

Ryż przepłukujemy na sitku i 15 minut zostawiamy namoczony w wodzie.

2. 

woda 600 mililitrów  sól 1 łyżeczka

W garnku zagotowujemy wodę z solą. Wsypujemy przecedzony ryż.

3. 

Po zagotowaniu gotujemy 5 minut, odstawiamy, przykrywamy i ryż odstawiamy w cieple by sam się dogotował.

4. 

marchew 200 gramów  masło 1 łyżka  sól 1 łyżeczka  kminek ½ łyżeczki  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki

Obieramy marchewkę, kroimy na małe kostki i smażymy 5 minut na maśle. Solimy, dodajemy troszkę kminku i kurkumy.

5. 

groszek 200 gramów

Do marchewki dodajemy groszek i razem dalej 2-3 minuty dusimy.

6. 

por 200 gramów

Myjemy i na drobno kroimy por.

7. 

Por dodajemy do warzyw,...

8. 

...mieszamy i ponownie krótko dusimy.

9. 

Warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu...

10. 

...i mieszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się