swiatwemnie.pl

Zupa brokułowa z lanymi kluskami

    

Szybkie przygotowanie zdrowej i smacznej brokułowej zupy, bez dodatku soli dobra też dla dzieci.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

brokuły500gramów
jajka kurze1sztuka
kasza manna2łyżki
mielona gałka muszkatołowa-
mleko tłuste 3,5%250mililitrów
sól-
sól½łyżeczki
woda750mililitrów

1. 

brokuły 500 gramów  woda 750 mililitrów  sól ½ łyżeczki

Brokuły rozdzielamy na różyczki, zalewamy wodą i solimy (dla dzieci nie solimy). Gotujemy 15 minut.

2. 

Z ugotowanych różyczek odkrawamy górną część - małe różyczki i odkładamy je na bok. Resztę brokułów miksujemy blenderem.

3. 

mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów  jajka kurze 1 sztuka  kasza manna 2 łyżki

Do rozmiksowanej zupy dolewamy mleko. Z kaszy i jajka przygotowujemy sobie płynne ciasto i przez widelec, powoli, przelewamy ciasto do wrzącej zupy. Wytworzą się małe kluseczki a zupa delikatnie zgęstnieje.

4. 

sól  mielona gałka muszkatołowa

Na koniec dodajemy odcięte części brokuła. Dla dorosłych dosalamy i doprawiamy gałką muszkatołową.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się