swiatwemnie.pl

Fasolowe buchty

    

Przepis na przygotowanie popularnych na świecie japońskich drożdżowych bucht "Anpan" z nadzieniem z rozgotowanych i rozmiksowanych czerwonych fasoli z cukrem.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

1. Rozczyn

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 15 gramów  cukier puder 15 gramów  świeże drożdże 42 gramów

W ciepłym mleku mieszamy mąkę oraz drożdże z odrobiną cukru i odstawiamy by wyrósł rozczyn.

Rozczyn

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 85 gramów  cukier puder 35 gramów  masło 40 gramów  sól 1 szczypta

Do głębokiej miski przygotowujemy sobie mąki, cukier i miękkie masło ze szczyptą soli.

3. 

Dodajemy wytworzony rozczyn.

4. 

Wyrabiamy ciasto.

5. 

Ciasto odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

6. 

Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski i rozdzielamy na posypanej mąką stolnicy na przynajmniej 12 części. Kto lubi mniejsze buchty, rozdzieli je na więcej części.

7. 

Z pojedynczych części ciasta formujemy kulki jednym naciągnięciem i dociśnięciem ciasta do dolnej części. Delikatnie przy tym stężeją dzięki uwolnieniu powietrza z ciasta. Przykrywamy je folią aby nie wyschły i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.

8. 

Anko - słodka pasta z fasoli adzuki 250 gramów

Pojedyncze buchty spłaszczamy, delikatnie naciągamy, nadziewamy posłodzoną fasolową pastą, zamykamy i dobrze dociskamy łączenia, aby się podczas pieczenia nie otworzyły.

9. 

Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na chwilę odstawiamy do wyrośnięcia.

10. 

jajka kurze 1 sztuka  woda 2 łyżki

W międzyczasie ubijamy jajka z wodą do posmarowania bucht.

11. 

czarny sezam 2 łyżeczki

Buchty po wierzchu smarujemy i posypujemy czarnym sezamem.

12. 

Pieczemy 17 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się