Fasolowe buchty

Przepis na przygotowanie popularnych na świecie japońskich drożdżowych bucht "Anpan" z nadzieniem z rozgotowanych i rozmiksowanych czerwonych fasoli z cukrem.
przepis,fotoprzepis,Anko - słodka pasta z fasoli adzuki,Ciasta,Kuchnia japońska,Wegetariańskie przepisy
Ciasta
Kuchnia japońska
Pichcił
Ilość porcji
12
Masa porcji
90 g
Energia porcji
234 kcal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
Anko - słodka pasta z fasoli adzuki | 250 625 | gramów kcal | |
cukier puder | 50 194 | gramów kcal | |
czarny sezam | 2 54 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
masło | 40 294 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 96 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 347 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 300 1068 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
woda | 2 0 | łyżki kcal | |
świeże drożdże | 42 43 | gramów kcal |
Przepis
1. Rozczyn
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 15 gramów • cukier puder 15 gramów • świeże drożdże 42 gramów
W ciepłym mleku mieszamy mąkę oraz drożdże z odrobiną cukru i odstawiamy by wyrósł rozczyn.

2.
mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 85 gramów • cukier puder 35 gramów • masło 40 gramów • sól 1 szczypta
Do głębokiej miski przygotowujemy sobie mąki, cukier i miękkie masło ze szczyptą soli.

3.
Dodajemy wytworzony rozczyn.

4.
Wyrabiamy ciasto.

5.
Ciasto odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

6.
Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski i rozdzielamy na posypanej mąką stolnicy na przynajmniej 12 części. Kto lubi mniejsze buchty, rozdzieli je na więcej części.

7.
Z pojedynczych części ciasta formujemy kulki jednym naciągnięciem i dociśnięciem ciasta do dolnej części. Delikatnie przy tym stężeją dzięki uwolnieniu powietrza z ciasta. Przykrywamy je folią aby nie wyschły i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.

8.
Anko - słodka pasta z fasoli adzuki 250 gramów
Pojedyncze buchty spłaszczamy, delikatnie naciągamy, nadziewamy posłodzoną fasolową pastą, zamykamy i dobrze dociskamy łączenia, aby się podczas pieczenia nie otworzyły.

9.
Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na chwilę odstawiamy do wyrośnięcia.



12.
Pieczemy 17 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!