PRZEPISY

Fasolowe buchty

Fasolowe buchty

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Przepis na przygotowanie popularnych na świecie japońskich drożdżowych bucht "Anpan" z nadzieniem z rozgotowanych i rozmiksowanych czerwonych fasoli z cukrem.

przepis,fotoprzepis,Anko - słodka pasta z fasoli adzuki,Ciasta,Kuchnia japońska,Wegetariańskie przepisy

Ciasta

Kuchnia japońska

Pichcił

Ilość porcji

12

Masa porcji

90 g

Energia porcji

234 kcal

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

Anko - słodka pasta z fasoli adzuki

250

625

gramów

kcal

cukier puder

50

194

gramów

kcal

czarny sezam

2

54

łyżeczki

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

masło

40

294

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

200

96

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

100

347

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

300

1068

gramów

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

woda

2

0

łyżki

kcal

świeże drożdże

42

43

gramów

kcal

 

Przepis

1. Rozczyn

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 15 gramów  cukier puder 15 gramów  świeże drożdże 42 gramów

W ciepłym mleku mieszamy mąkę oraz drożdże z odrobiną cukru i odstawiamy by wyrósł rozczyn.

W ciepłym mleku mieszamy mąkę oraz drożdże z...

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 85 gramów  cukier puder 35 gramów  masło 40 gramów  sól 1 szczypta

Do głębokiej miski przygotowujemy sobie mąki, cukier i miękkie masło ze szczyptą soli.

Do głębokiej miski przygotowujemy sobie mąki,...

3. 

Dodajemy wytworzony rozczyn.

Dodajemy wytworzony rozczyn....

4. 

Wyrabiamy ciasto.

Wyrabiamy ciasto....

5. 

Ciasto odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Ciasto odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do...

6. 

Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski i rozdzielamy na posypanej mąką stolnicy na przynajmniej 12 części. Kto lubi mniejsze buchty, rozdzieli je na więcej części.

Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski i...

7. 

Z pojedynczych części ciasta formujemy kulki jednym naciągnięciem i dociśnięciem ciasta do dolnej części. Delikatnie przy tym stężeją dzięki uwolnieniu powietrza z ciasta. Przykrywamy je folią aby nie wyschły i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.

Z pojedynczych części ciasta formujemy kulki...

8. 

Anko - słodka pasta z fasoli adzuki 250 gramów

Pojedyncze buchty spłaszczamy, delikatnie naciągamy, nadziewamy posłodzoną fasolową pastą, zamykamy i dobrze dociskamy łączenia, aby się podczas pieczenia nie otworzyły.

Pojedyncze buchty spłaszczamy, delikatnie...

9. 

Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na chwilę odstawiamy do wyrośnięcia.

Układamy na blachę wyłożoną papierem do...

10. 

jajka kurze 1 sztuka  woda 2 łyżki

W międzyczasie ubijamy jajka z wodą do posmarowania bucht.

W międzyczasie ubijamy jajka z wodą do...

11. 

czarny sezam 2 łyżeczki

Buchty po wierzchu smarujemy i posypujemy czarnym sezamem.

Buchty po wierzchu smarujemy i posypujemy czarnym...

12. 

Pieczemy 17 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 17 minut-y w temperaturze 180 °C....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się