PRZEPISY

Karmelowe wegan kuleczki

Karmelowe wegan kuleczki

Ulubione kuleczki z dmuchanego ryżu bez mleka i masła a przy tym tak samo doskonałe, jak te z masłem i ze skondensowanym słodzonym mlekiem ... a może nawet i lepsze. Mniam!

przepis,fotoprzepis,cukier trzcinowy,ryż dmuchany,Ciasteczka,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Bez pieczenia,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier trzcinowy150gramów
ryż dmuchany70gramów
sojowe mleko75mililitrów
tahini50gramów

 

Przepis

1. 

cukier trzcinowy 150 gramów

Do garnka wsypujemy cukier ...

2. 

... i powolnym podgrzewaniem rozpuszczamy na karmel.

3. 

sojowe mleko 75 mililitrów

Dodajemy sojowe mleko i dalej podgrzewamy do roztopienia.

4. 

tahini 50 gramów

Dodajemy sezamową pastę i mieszamy do roztopienia.

5. 

ryż dmuchany 70 gramów

Odstawiamy z ognia i dobrze mieszając dodajemy dmuchany ryż.

6. 

Masę mieszamy i gdy jest lekko ciepła zaczynamy z niej tworzyć mniejsze kuleczki. Podczas tworzenia dłonie delikatnie moczymy w wodzie, aby nam się masa nie lepiła do rąk.

7. 

Wkładamy do lodówki na 24 godziny do stężenia.

8. 

Potem przekładamy do papierowych papilotek i możemy podawać. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie