Placek z maku i owoców
Prosto wyglądający a jednocześnie smaczny i pożywny placek bez mąki. Doskonale nadaje się do herbaty i kawy oraz wyśmienicie smakuje podany z bitą śmietaną. Ale wtedy już nie będzie taki zdrowy, prawda?
przepis,fotoprzepis,banan,mak mielony,olej kokosowy,Zdrowe wypieki,Bezglutenowe,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,Bezlaktozowe
Zdrowe wypieki
Składniki
Składniki
banan | 120 | gramów | |
jabłka | 2 | sztuki | |
mak mielony | 240 | gramów | |
miód | 1 | łyżka | |
olej kokosowy | 100 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
suszone borówki brusznice | 30 | gramów | |
woda | 50 | mililitrów | |
śliwki suszone | 30 | gramów |
Przepis
2.
olej kokosowy 100 gramów
Do miksera najpierw dajemy olej i stopniowo miksując dodajemy przygotowane banany i jabłka.

3.
śliwki suszone 30 gramów • suszone borówki brusznice 30 gramów • miód 1 łyżka
Dodajemy suszone śliwki, borówki i miód, na grubo je miksujemy.

4.
mak mielony 240 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • woda 50 mililitrów
Krem z miksera wylewamy do miski. Dodajemy mak i mieszamy trzepaczką, według potrzeby dodajemy troszkę wody. Tuż przed wylaniem do formy dodajemy bez fosforanowy proszek do pieczenia.

5.
Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia, albo smarujemy masłem.

6.
Przygotowaną masę wylewamy równomiernie do formy i wyrównujemy wierzch.

7.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!