Placek z maku i owoców

Prosto wyglądający a jednocześnie smaczny i pożywny placek bez mąki. Doskonale nadaje się do herbaty i kawy oraz wyśmienicie smakuje podany z bitą śmietaną. Ale wtedy już nie będzie taki zdrowy, prawda?
przepis,fotoprzepis,banan,mak mielony,olej kokosowy,Zdrowe wypieki,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Zdrowe wypieki
Pichcił
Ilość porcji
12
Masa porcji
75 g
Energia porcji
225 kcal
Czas przygotowania
50 min.
Trudność
niska
Kategorie
Zdrowe wypieki › Wegańskie przepisy › Wegetariańskie przepisy › Bezlaktozowe › Bezglutenowe ›Składniki
Składniki
banan | 120 114 | gramów kcal | |
jabłka | 2 183 | sztuki kcal | |
mak mielony | 240 1299 | gramów kcal | |
miód | 1 50 | łyżka kcal | |
olej kokosowy | 100 890 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 1 4 | łyżeczka kcal | |
suszone borówki brusznice | 30 76 | gramów kcal | |
woda | 50 0 | mililitrów kcal | |
śliwki suszone | 30 82 | gramów kcal |
Przepis
2.
olej kokosowy 100 gramów
Do miksera najpierw dajemy olej i stopniowo miksując dodajemy przygotowane banany i jabłka.

3.
śliwki suszone 30 gramów • suszone borówki brusznice 30 gramów • miód 1 łyżka
Dodajemy suszone śliwki, borówki i miód, na grubo je miksujemy.

4.
mak mielony 240 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • woda 50 mililitrów
Krem z miksera wylewamy do miski. Dodajemy mak i mieszamy trzepaczką, według potrzeby dodajemy troszkę wody. Tuż przed wylaniem do formy dodajemy bez fosforanowy proszek do pieczenia.

5.
Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia, albo smarujemy masłem.

6.
Przygotowaną masę wylewamy równomiernie do formy i wyrównujemy wierzch.

7.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!