swiatwemnie.pl

Tofu w soczewicowym sosie

    

Przepis na konserwowaną soczewicę i tofu w gęstym słodko-kwaśnym sosie z pomidorami. Proste danie, które bardzo smakuje również dzieciom. Nadaje się do prawie każdego dodatku.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

ser biały tofu 500 gramów

Tofu kroimy na kostki i delikatnie smażymy z każdej strony.

2. 

cebula 250 gramów  olej rzepakowy 3 łyżki  liść laurowy 2 sztuki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera 1 łyżeczka

Cebulę kroimy na drobno i szklimy na oleju na złoty kolor. Doprawiamy przyprawami.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 2 łyżki  woda 300 mililitrów

Cebulę posypujemy mąką i dobrze mieszamy. Podlewamy odrobiną wody, aby wytworzyło nam się rzadkie puree.

4. 

przecier pomidorowy 400 mililitrów  pomidory w puszce 400 gramów  cukier kryształ 1 łyżka

Stopniowo dodajemy przecier pomidorowy i na drobno pokrojone pomidory z puszki.

5. 

soczewica sterylizowana 400 gramów  sól ½ łyżeczki

Soczewicą wyciągamy z puszki na sitko i dobrze przepłukujemy pod bieżącą wodą. Potem soczewicę dodajemy do sosu.

6. 

Do gotowego sosu dodajemy podsmażone kawałki tofu.

7. 

Razem gotujemy 10 minut ciągle mieszając.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się