Bananowy placek z agrestem i borówkami

Doskonały delikatny placek bez cukru i mąki. Słodycz i błonnik zapewnia duża ilość owoców.
przepis,fotoprzepis,banan,agrest,borówki,Zdrowe wypieki,Bezlaktozowe,Wegetariańskie przepisy,Wegańskie przepisy,Bezglutenowe
Zdrowe wypieki
Pichcił
Ilość porcji
12
Masa porcji
108 g
Energia porcji
226 kcal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Zdrowe wypieki › Bezlaktozowe › Wegetariańskie przepisy › Wegańskie przepisy › Bezglutenowe ›Składniki
Składniki
agrest | 50 22 | gramów kcal | |
banan | 450 428 | gramów kcal | |
borówki | 50 29 | gramów kcal | |
cynamon mielony | ½ 7 | łyżeczki kcal | |
jabłka | 240 147 | gramów kcal | |
migdały mielone | 100 576 | gramów kcal | |
olej rzepakowy | 1 45 | łyżeczka kcal | |
olej słonecznikowy | 100 899 | mililitrów kcal | |
rodzynki | 100 284 | gramów kcal | |
soda oczyszczona | 1 0 | łyżeczka kcal | |
sok z limonki | ½ 2 | łyżki kcal | |
woda | 80 0 | mililitrów kcal | |
śliwki suszone | 100 271 | gramów kcal |
Przepis
1.
banan 450 gramów • jabłka 240 gramów • olej słonecznikowy 100 mililitrów
Do miksera najpierw dajemy olej i stopniowo dodajemy i miksujemy przygotowane banany i jabłka.

2.
śliwki suszone 100 gramów • rodzynki 100 gramów • woda 80 mililitrów
Dodajemy pokrojone śliwki i rodzynki oraz wodę. Na grubo miksujemy.

3.
migdały mielone 100 gramów • sok z limonki ½ łyżki • cynamon mielony ½ łyżeczki
Do ciasta dodajemy mielone migdały, cynamon i sok z limonki.

4.
soda oczyszczona 1 łyżeczka • olej rzepakowy 1 łyżeczka
Tuż przed wylaniem ciasta do formy wysmarowanej olejem, dodajemy łyżeczkę sody.
5.
agrest 50 gramów • borówki 50 gramów
Wierzch ozdabiamy owocami i delikatnie wciskamy je dłonią w wierzch ciasta.

6.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!