Placki z ciecierzycy z kolendrą

Niezwyczajna kombinacja orzechowego smaku ciecierzycy z kolendrą pocieszy każdego miłośnika roślin strączkowych.
przepis,fotoprzepis,kolendra,marchew,ciecierzyca sterylizowana,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
ciecierzyca sterylizowana | 480 600 | gramów kcal | |
czosnek | 1 6 | ząbek kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kolendra | 5 224 | łyżek kcal | |
marchew | 300 135 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 3 157 | łyżki kcal | |
olej rzepakowy | 0 ?? | kcal | |
przyprawa mielona kolendra | 2 30 | łyżeczki kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal |
Przepis
1.
czosnek 1 ząbek • kolendra 5 łyżek • marchew 300 gramów
Czosnek kroimy na drobno. Marchewkę trzemy. Listki kolendry kroimy.

2.
ciecierzyca sterylizowana 480 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Ciecierzycę z puszki wkładamy do miksera, miksujemy na puree. Dodajemy czosnek, marchewkę, kolendrę i jajko. Krótko wszystko razem miksujemy. Nie na puree ale tak aby zostały widoczne części marchewki i kolendry.

3.
sól 1 łyżeczka • mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki • przyprawa mielona kolendra 2 łyżeczki
Na koniec do masy dodajemy mąkę. Solimy i przyprawiamy.

4.
Na patelni rozgrzewamy olej i z masy wytwarzamy placki. Smażymy je z obydwóch stron, dopóki nie będą brązowe. Ostrożnie je wyciągamy z oleju i usuwamy z nich zbyteczny olej za pomocą serwetki. Placki są delikatne.

Smacznego!