Placki z ciecierzycy z kolendrą
Niezwyczajna kombinacja orzechowego smaku ciecierzycy z kolendrą pocieszy każdego miłośnika roślin strączkowych.
przepis,fotoprzepis,kolendra,marchew,ciecierzyca sterylizowana,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
ciecierzyca sterylizowana | 480 | gramów | |
czosnek | 1 | ząbek | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kolendra | 5 | łyżek | |
marchew | 300 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 3 | łyżki | |
olej rzepakowy | - | ||
przyprawa mielona kolendra | 2 | łyżeczki | |
sól | 1 | łyżeczka |
Przepis
1.
czosnek 1 ząbek • kolendra 5 łyżek • marchew 300 gramów
Czosnek kroimy na drobno. Marchewkę trzemy. Listki kolendry kroimy.
2.
ciecierzyca sterylizowana 480 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Ciecierzycę z puszki wkładamy do miksera, miksujemy na puree. Dodajemy czosnek, marchewkę, kolendrę i jajko. Krótko wszystko razem miksujemy. Nie na puree ale tak aby zostały widoczne części marchewki i kolendry.
3.
sól 1 łyżeczka • mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki • przyprawa mielona kolendra 2 łyżeczki
Na koniec do masy dodajemy mąkę. Solimy i przyprawiamy.
4.
Na patelni rozgrzewamy olej i z masy wytwarzamy placki. Smażymy je z obydwóch stron, dopóki nie będą brązowe. Ostrożnie je wyciągamy z oleju i usuwamy z nich zbyteczny olej za pomocą serwetki. Placki są delikatne.
Smacznego!