swiatwemnie.pl

Placki z ciecierzycy z kolendrą

     

Niezwyczajna kombinacja orzechowego smaku ciecierzycy z kolendrą pocieszy każdego miłośnika roślin strączkowych.

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

czosnek 1 ząbek  kolendra 5 łyżek  marchew 300 g

Czosnek kroimy na drobno. Marchewkę trzemy. Listki kolendry kroimy.

2. 

ciecierzyca sterylizowana 480 g  jajka kurze 1 sztuka

Ciecierzycę z puszki wkładamy do miksera, miksujemy na puree. Dodajemy czosnek, marchewkę, kolendrę i jajko. Krótko wszystko razem miksujemy. Nie na puree ale tak aby zostały widoczne części marchewki i kolendry.

3. 

sól 1 łyżeczka  mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki  przyprawa mielona kolendra 2 łyżeczki

Na koniec do masy dodajemy mąkę. Solimy i przyprawiamy.

4. 

olej rzepakowy

Na patelni rozgrzewamy olej i z masy wytwarzamy placki. Smażymy je z obydwóch stron, dopóki nie będą brązowe. Ostrożnie je wyciągamy z oleju i usuwamy z nich zbyteczny olej za pomocą serwetki. Placki są delikatne.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się