Czosnkowe trójkąciki

Mięciutkie, czosnkowo serowe przekąski. Do zimnego piwka jak stworzone.
przepis,fotoprzepis,serek topiony mazowiecki,czosnek,świeże drożdże,Pieczywo,Słone przekąski
Pieczywo
Pichcił
Ilość porcji
15
Masa porcji
79 g
Energia porcji
282 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ 11 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 8 44 | ząbków kcal | |
masło | 150 1101 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 120 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 18 | łyżeczka kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 1735 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 100 899 | mililitrów kcal | |
serek topiony mazowiecki | 100 280 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
świeże drożdże | 20 21 | gramów kcal |
Przepis
1. Rozczyn
mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • cukier kryształ ½ łyżeczki • świeże drożdże 20 gramów
W ciepłym mleku mieszamy mąkę oraz drożdże z odrobiną cukru i odstawiamy by wyrósł rozczyn.

2.
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • sól 1 łyżeczka • olej słonecznikowy 100 mililitrów
Do miski wsypujmy mąkę, dodajemy sól i olej.

3.
Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto.

4.
Ciasto odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

5.
masło 150 gramów • serek topiony mazowiecki 100 gramów • czosnek 8 ząbków
Farsz przygotowujemy mieszając ser z masłem i czosnkiem.

6.
Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta i smarujemy farszem.

7.
Rolujemy i kroimy na trójkąty. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 20 minut w 180°C.

Smacznego!