Rolada kokosowa bez pieczenia
Prosty słodki smakołyk na świąteczne dni.
przepis,fotoprzepis,herbatniki kakaowe,biszkopty,rum,Rolady,,Bez pieczenia,Boże Narodzenie
Rolady
Kategorie
Rolady › Bez pieczenia › Boże Narodzenie › Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia › Bożonarodzeniowe ciasteczka › Rolady bez pieczenia ›
Składniki
Składniki
biszkopty | 250 | gramów | |
cukier puder | 180 | gramów | |
cukier puder | - | ||
herbatniki kakaowe | 150 | gramów | |
kakao proszek | 20 | gramów | |
kawa rozpuszczalna | 2 | łyżeczki | |
masło | 150 | gramów | |
rum | 2 | łyżki | |
wiórki kokosowe | 100 | gramów | |
wiórki kokosowe | - | ||
woda | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
herbatniki kakaowe 150 gramów • biszkopty 250 gramów • kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki • woda 200 mililitrów
Herbatniki na drobno mielimy. Wsypujemy je do głębokiej miski. Potem mielimy biszkopty i zostawiamy sobie je przygotowane. Gotujemy 200 ml kawy i odstawiamy do wystygnięcia.
2.
masło 150 gramów • wiórki kokosowe 100 gramów
Do drugiej miski posiekamy masło i zostawiamy aż zmięknie. W międzyczasie odmierzamy wiórki kokosowe i połówkę z nich mielimy na drobno w młynku do kawy. Uwaga, nie mielimy długo aby nam kokos nie zjełczał.
3. Przygotowanie ciasta
cukier puder 80 gramów • kakao proszek 20 gramów • rum 2 łyżki
Do zmielonych herbatników dodajemy cukier, kakao, rum i wystudzoną kawę. Dobrze mieszamy.
4.
Dosypujemy przygotowane zmielone biszkopty i wyrabiamy sztywne ciasto.
5. Kokosowe nadzienie
cukier puder 100 gramów
Masło ubijamy z cukrem. Dodajemy kokos w wiórkach i zmielony. Dobrze mieszamy.
6. Tworzymy roladę
Ciasto rozwałkowujemy na silikonowej podkładce, lub na mniejszej kuchennej deseczce posypanej cukrem na wielkość około 30x40 cm ( grubość około 1/2 cm). Boki ciasta wyrównamy za pomocą wałka dociskając boki ku ciastu.
7.
Rozwałkowane ciasto posypujemy kokosem i wałkiem delikatnie do ciasta go przyciskamy.
8.
Na cieście rozkładamy złotko (podwójnie przełożone) odpowiedniej wielkości.
9.
Silikonową podstawkę częściowo przekładamy na dłuższej stronie przez złotko.
10.
Ciasto ze złotkiem i podkładką przewracamy.
11.
Podkładkę po prostu ściągamy. Jak nie mamy silikonowej podkładki a ciasto przygotowujemy na kuchennej deseczce będzie dobrze, jak nam ktoś przy przewracaniu ciasta pomoże.
12.
Na cieście równomiernie rozcieramy nadzienie.
13.
Za pomocą złotka roladę mocno zawijamy.
14.
Zapakowujemy ją do złotka na którym ją zawijaliśmy i wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
15.
Stężoną roladę kroimy na około 0,5 cm plastry i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!