Rolada kokosowa bez pieczenia
![Rolada kokosowa bez pieczenia](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000851/img_pl_4x3/rolada-kokosowa-bez-pieczenia_00180.jpg)
Prosty słodki smakołyk na świąteczne dni.
przepis,fotoprzepis,herbatniki kakaowe,biszkopty,rum,Rolady,,Bez pieczenia,Boże Narodzenie
Rolady
Kategorie
Rolady Bez pieczenia Boże Narodzenie Rolady bez pieczenia Bożonarodzeniowe ciasteczka Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia
Składniki
Składniki
biszkopty | 250 | gramów | |
cukier puder | 180 | gramów | |
cukier puder | - | ||
herbatniki kakaowe | 150 | gramów | |
kakao proszek | 20 | gramów | |
kawa rozpuszczalna | 2 | łyżeczki | |
masło | 150 | gramów | |
rum | 2 | łyżki | |
wiórki kokosowe | 100 | gramów | |
wiórki kokosowe | - | ||
woda | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
herbatniki kakaowe 150 gramów • biszkopty 250 gramów • kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki • woda 200 mililitrów
Herbatniki na drobno mielimy. Wsypujemy je do głębokiej miski. Potem mielimy biszkopty i zostawiamy sobie je przygotowane. Gotujemy 200 ml kawy i odstawiamy do wystygnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000851/small/IMG_1560w.jpg)
2.
masło 150 gramów • wiórki kokosowe 100 gramów
Do drugiej miski posiekamy masło i zostawiamy aż zmięknie. W międzyczasie odmierzamy wiórki kokosowe i połówkę z nich mielimy na drobno w młynku do kawy. Uwaga, nie mielimy długo aby nam kokos nie zjełczał.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000851/small/IMG_1567w.jpg)
3. Przygotowanie ciasta
cukier puder 80 gramów • kakao proszek 20 gramów • rum 2 łyżki
Do zmielonych herbatników dodajemy cukier, kakao, rum i wystudzoną kawę. Dobrze mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000851/small/IMG_1563w.jpg)
4.
Dosypujemy przygotowane zmielone biszkopty i wyrabiamy sztywne ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000851/small/IMG_1564w.jpg)
5. Kokosowe nadzienie
cukier puder 100 gramów
Masło ubijamy z cukrem. Dodajemy kokos w wiórkach i zmielony. Dobrze mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000851/small/IMG_1566w.jpg)
6. Tworzymy roladę
Ciasto rozwałkowujemy na silikonowej podkładce, lub na mniejszej kuchennej deseczce posypanej cukrem na wielkość około 30x40 cm ( grubość około 1/2 cm). Boki ciasta wyrównamy za pomocą wałka dociskając boki ku ciastu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000851/small/IMG_1568w.jpg)
7.
Rozwałkowane ciasto posypujemy kokosem i wałkiem delikatnie do ciasta go przyciskamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000851/small/IMG_1569w.jpg)
8.
Na cieście rozkładamy złotko (podwójnie przełożone) odpowiedniej wielkości.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000851/small/IMG_1570w.jpg)
9.
Silikonową podstawkę częściowo przekładamy na dłuższej stronie przez złotko.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000851/small/IMG_1571w.jpg)
10.
Ciasto ze złotkiem i podkładką przewracamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000851/small/IMG_1572w.jpg)
11.
Podkładkę po prostu ściągamy. Jak nie mamy silikonowej podkładki a ciasto przygotowujemy na kuchennej deseczce będzie dobrze, jak nam ktoś przy przewracaniu ciasta pomoże.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000851/small/IMG_1573w.jpg)
12.
Na cieście równomiernie rozcieramy nadzienie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000851/small/IMG_1579w.jpg)
13.
Za pomocą złotka roladę mocno zawijamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000851/small/IMG_1582w.jpg)
14.
Zapakowujemy ją do złotka na którym ją zawijaliśmy i wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000851/small/IMG_1584w.jpg)
15.
Stężoną roladę kroimy na około 0,5 cm plastry i przechowujemy w chłodnym miejscu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000851/small/IMG_1586w.jpg)
Smacznego!