swiatwemnie.pl

Kuchnia słowacka

 
Ziemniaczane kulki faszerowane wędzonym mięsem

Ulubione ziemniaczane knedliki faszerowane wędzonym mięsem, podajemy ze smażoną cebulką i kwaśną kiszoną kapustą.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Bryndzowe kluseczki haluszki

Tradycyjne słowackie danie o niepowtarzalnym smaku, wysokiej wartości energetycznej i pozytywnym wpływie na przewód pokarmowy.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Gemerskie (słowackie) pierogi

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

Loksze

Przepis na smaczne i łatwe słowackie loksze.

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Słodko - kwaśna zupa fasolowa

Stara dobra klasyczna zupa.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

niska

Kluski z kiszoną kapustą

Kluski z ziemniaczanego ciasta przygotowane z kiszoną kapustą i pieczonym boczkiem.

Pichcił

Jurgason

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Potrawka z cukinii

Syta śmietanowa potrawka z cukinii z łagodną, kremową konsystencją, wyśmienita z dodatkiem gotowanych jaj.

Pichcił

Jurgason

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Domowe ziemniaczane loksze

Przepis na przygotowanie smacznych ziemniaczanych lokszy. Podajemy jako dodatek do pieczonej kaczki lub gęsi, albo napełniamy je słonymi (wątróbka z kaczki) albo słodkimi (makowe,orzechowe...) nadzieniami. Przygotowanie jest łatwe ale

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Jęczmienna baba z grzybami

Tradycyjne danie ze słowackiej kuchni. Zamiast smalcu danie można usmażyć na oleju i stanie się z niego wegetariański przysmak.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Tradycyjne czereśniowe ciasto

Tradycyjny przepis na miękkie, puszyste ciasto.

Pichcił

Norika

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

Słone pieczywo z bryndzą i boczkiem

Wspaniałe słone pieczywo z ulubionej słowackiej bryndzy.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Śliwkowe knedle z twarogowego ciasta

Ta najwspanialsza klasyka ze śliwek na talerzu. Mniam.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Koperkowy sos

Po prostu wspaniały sos dla wszystkich miłośników pachnącego koperku. Podajemy z knedlem i jajkiem ugotowanym na twardo.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

niska

Słowackie kluseczki

Tradycyjny przysmak naszych prababek. To syte danie było w karcie dań głównie w okresie zimowym, gdy były już w piwnicy składowane ziemniaki i cebula, w beczce kiszona kapusta, w komórce kawałek dobrej słoninki ze świniobicia.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Kluski z twarogiem

Przepis na domowe kluski z ziemniaczanego ciasta, posypane słodkim twarogiem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Bryndzowe spaghetti

Przepis na spaghetti z bryndzą, chrupiącą marchewką, cebulką i kolendrą.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Ziemskie warzywa

Parówki na cebuli z warzywami i ziemniakami.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

Makiełki z makiem

Makiełki, bobalki ... najlepsze są z makiem. Ponieważ danie jest dość syte, przygotowana ilość powinna wystarczyć na 4 porcje. Jeśli się wam wydaje zbyt mało, możecie sobie podwoić ilość składników.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

Tłuczone ziemniaki

Tradycyjne "nadmuchane" ziemniaczane puree. Podajemy jako samodzielne danie ze smażoną cebulką, albo jako dodatek.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Knedle ze śliwkami i bułką tartą

Tradycyjny i prosty przepis na przyrządzenie knedli ze śliwkami w delikatnym cieście.

Pichcił

Elenka

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

niska

 

 
 

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się