swiatwemnie.pl

Baranek wielkanocny

    

Tradycyjny symbol świąt wielkanocnych, który ucieszy nie tylko wasz zmysł smaku.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

1. Przygotowanie ciasta

jajka kurze 4 sztuki  cukier kryształ 300 gramów  proszek do pieczenia 1 sztuka  mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka  olej słonecznikowy 150 mililitrów  rodzynki

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem i z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy wodę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a potem stopniowo dodajemy olej. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko razem powoli mieszamy. Do ciasta możemy dodać rodzynki.

Przygotowanie ciasta

2. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Formę na baranka dobrze smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Nalewamy do jej 3/4 ciasta i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 - 40 minut. Formę ostudzamy i wyciągamy baranka.

3. Przygotowanie kremu

skondensowane słodzone mleko 1 sztuka  masło 200 gramów  polewa czekoladowa

Słodkie skondensowane mleko w puszce gotujemy zanurzone w wodzie przez około 2 godziny. Ostudzamy. Masło lub margarynę mieszamy na pianę i stopniowo dodajemy do niego ostudzone mleko z puszki. Ozdabiamy woreczkiem cukierniczym. Oczy, nosek i pyszczek robimy za pomocą wykałaczki namoczonej w roztopionej czekoladzie. Wokół szyi zawiązujemy wstążkę.

Przygotowanie kremu

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się