Baranek wielkanocny
Tradycyjny symbol świąt wielkanocnych, który ucieszy nie tylko wasz zmysł smaku.
przepis,fotoprzepis,masło,masło,skondensowane słodzone mleko,Ciasta kremowe,Kuchnia słowacka,Wielkanoc
Ciasta kremowe
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 300 | gramów | |
cukier waniliowy | 1 | sztuka | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
masło | - | ||
masło | 200 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 300 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
olej słonecznikowy | 150 | mililitrów | |
polewa czekoladowa | - | ||
proszek do pieczenia | 1 | sztuka | |
rodzynki | - | ||
skondensowane słodzone mleko | 1 | sztuka |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
jajka kurze 4 sztuki • cukier kryształ 300 gramów • proszek do pieczenia 1 sztuka • mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • cukier waniliowy 1 sztuka • olej słonecznikowy 150 mililitrów • rodzynki
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem i z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy wodę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a potem stopniowo dodajemy olej. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko razem powoli mieszamy. Do ciasta możemy dodać rodzynki.

2.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Formę na baranka dobrze smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Nalewamy do jej 3/4 ciasta i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 - 40 minut. Formę ostudzamy i wyciągamy baranka.

3. Przygotowanie kremu
skondensowane słodzone mleko 1 sztuka • masło 200 gramów • polewa czekoladowa
Słodkie skondensowane mleko w puszce gotujemy zanurzone w wodzie przez około 2 godziny. Ostudzamy. Masło lub margarynę mieszamy na pianę i stopniowo dodajemy do niego ostudzone mleko z puszki. Ozdabiamy woreczkiem cukierniczym. Oczy, nosek i pyszczek robimy za pomocą wykałaczki namoczonej w roztopionej czekoladzie. Wokół szyi zawiązujemy wstążkę.

Smacznego!