swiatwemnie.pl

Strączkowa śmietanowa zupa

    

Mleczna zupa z zielonej fasolki szparagowej (strączków) z ziemniakami. Porcje zupy doprawiamy sobie octem, albo sokiem z cytryny.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

cukier kryształ1łyżeczka
fasolka szparagowa (strąki)400gramów
mleko tłuste 3,5%500mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7502łyżki
sól1łyżeczka
woda250mililitrów
ziemniaki400gramów
śmietana (10-12% tłuszczu)500mililitrów

1. 

ziemniaki 400 gramów  woda 250 mililitrów  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut.

2. 

fasolka szparagowa (strąki) 400 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka

Strączki fasolki szparagowej myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i w słonej wodzie gotujemy około 10 minut. Odcedzamy. Strączki dodajemy do ziemniaków. Troszkę dosładzamy. ( Do zupy możemy użyć również sterylizowaną lub mrożoną fasolkę szparagową).

3. 

mleko tłuste 3,5% 500 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki

W mleku mieszamy mąkę.

4. 

śmietana (10-12% tłuszczu) 500 mililitrów

Zawiesinę wlewamy do warzyw, dodajemy śmietanę i zagotowujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się