Strączkowa śmietanowa zupa
Mleczna zupa z zielonej fasolki szparagowej (strączków) z ziemniakami. Porcje zupy doprawiamy sobie octem, albo sokiem z cytryny.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,fasolka szparagowa (strąki),śmietana (10-12% tłuszczu),Zupy z roślin strączkowych,Kuchnia słowacka
Zupy z roślin strączkowych
Kuchnia słowacka
Kategorie
Zupy z roślin strączkowych Kuchnia słowacka Sezon - Fasolka szparagowa zielona (strąki) Sezon - Ziemniaki
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
fasolka szparagowa (strąki) | 400 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 500 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 | łyżki | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 250 | mililitrów | |
ziemniaki | 400 | gramów | |
śmietana (10-12% tłuszczu) | 500 | mililitrów |
Przepis
1.
ziemniaki 400 gramów • woda 250 mililitrów • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut.

2.
fasolka szparagowa (strąki) 400 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka
Strączki fasolki szparagowej myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i w słonej wodzie gotujemy około 10 minut. Odcedzamy. Strączki dodajemy do ziemniaków. Troszkę dosładzamy. ( Do zupy możemy użyć również sterylizowaną lub mrożoną fasolkę szparagową).


4.
śmietana (10-12% tłuszczu) 500 mililitrów
Zawiesinę wlewamy do warzyw, dodajemy śmietanę i zagotowujemy.

Smacznego!