Śliwkowe knedle z twarogowego ciasta
Ta najwspanialsza klasyka ze śliwek na talerzu. Mniam.
przepis,fotoprzepis,śliwki,Słodkie dania,Kuchnia słowacka
Słodkie dania
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
bułka tarta | 4 | łyżki | |
cukier puder | 4 | łyżki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 320 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
sól | - | ||
twaróg granulowany | 500 | gramów | |
woda | - | ||
śliwki | 20 | sztuk |
Przepis
3.
twaróg granulowany 500 gramów • jajka kurze 2 sztuki • sól 1 szczypta
...twaróg, jajka i szczyptę soli.
4.
Wyrabiamy ciasto.
5.
Z ciasta, na posypanej mąką stolnicy, wytwarzamy walec i kroimy go na 20 części. Każdą część kształtujemy na placek i owijamy nim śliwkę.
6.
Wytwarzamy knedle.
7.
W głębokim garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z odrobiną soli. Wkładamy knedle i gotujemy 10 minut, dopóki nie wypłyną na wierzch.
8.
Te knedle które wypłynęły 5 minut gotujemy i za pomocą dziurkowanej chochli wyciągamy je.
11.
Roztapiamy masło. Nałożone do podania knedle polewamy masłem i posypujemy słodką bułką tartą.
Smacznego!