Śliwkowe knedle z twarogowego ciasta

Ta najwspanialsza klasyka ze śliwek na talerzu. Mniam.
przepis,fotoprzepis,śliwki,Słodkie dania,Kuchnia słowacka
Słodkie dania
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
bułka tarta | 4 224 | łyżki kcal | |
cukier puder | 4 156 | łyżki kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 320 1140 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
twaróg granulowany | 500 585 | gramów kcal | |
woda | 0 ?? | kcal | |
śliwki | 20 ?? | sztuk kcal |
Przepis


3.
twaróg granulowany 500 gramów • jajka kurze 2 sztuki • sól 1 szczypta
...twaróg, jajka i szczyptę soli.

4.
Wyrabiamy ciasto.

5.
Z ciasta, na posypanej mąką stolnicy, wytwarzamy walec i kroimy go na 20 części. Każdą część kształtujemy na placek i owijamy nim śliwkę.

6.
Wytwarzamy knedle.

7.
W głębokim garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z odrobiną soli. Wkładamy knedle i gotujemy 10 minut, dopóki nie wypłyną na wierzch.

8.
Te knedle które wypłynęły 5 minut gotujemy i za pomocą dziurkowanej chochli wyciągamy je.



11.
Roztapiamy masło. Nałożone do podania knedle polewamy masłem i posypujemy słodką bułką tartą.

Smacznego!