swiatwemnie.pl

Śliwkowe knedle z twarogowego ciasta

     

Ta najwspanialsza klasyka ze śliwek na talerzu. Mniam.

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

śliwki 20 sztuk

Śliwki myjemy i wycieramy do suchości.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 320 g

Do miski wsypujemy mąkę,...

3. 

twaróg granulowany 500 g  jajka kurze 2 sztuki  sól 1 szczypta

...twaróg, jajka i szczyptę soli.

4. 

Wyrabiamy ciasto.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Z ciasta, na posypanej mąką stolnicy, wytwarzamy walec i kroimy go na 20 części. Każdą część kształtujemy na placek i owijamy nim śliwkę.

6. 

Wytwarzamy knedle.

7. 

woda  sól

W głębokim garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z odrobiną soli. Wkładamy knedle i gotujemy 10 minut, dopóki nie wypłyną na wierzch.

8. 

Te knedle które wypłynęły 5 minut gotujemy i za pomocą dziurkowanej chochli wyciągamy je.

9. 

bułka tarta 4 łyżki

Bułkę tartą na sucho smażymy na patelni.

10. 

cukier puder 4 łyżki

Dodajemy według smaku cukier puder lub kryształowy cukier.

11. 

masło

Roztapiamy masło. Nałożone do podania knedle polewamy masłem i posypujemy słodką bułką tartą.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się