PRZEPISY

Śliwkowe knedle z twarogowego ciasta

Śliwkowe knedle z twarogowego ciasta

Ta najwspanialsza klasyka ze śliwek na talerzu. Mniam.

przepis,fotoprzepis,śliwki,Słodkie dania,Kuchnia słowacka

Słodkie dania

Kuchnia słowacka

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bułka tarta4łyżki
cukier puder4łyżki
jajka kurze2sztuki
masło-
mąka chlebowa pszenna T750-
mąka luksusowa pszenna T550320gramów
sól1szczypta
sól-
twaróg granulowany500gramów
woda-
śliwki20sztuk

 

Przepis

1. 

śliwki 20 sztuk

Śliwki myjemy i wycieramy do suchości.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 320 gramów

Do miski wsypujemy mąkę,...

3. 

twaróg granulowany 500 gramów  jajka kurze 2 sztuki  sól 1 szczypta

...twaróg, jajka i szczyptę soli.

4. 

Wyrabiamy ciasto.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Z ciasta, na posypanej mąką stolnicy, wytwarzamy walec i kroimy go na 20 części. Każdą część kształtujemy na placek i owijamy nim śliwkę.

6. 

Wytwarzamy knedle.

7. 

woda  sól

W głębokim garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z odrobiną soli. Wkładamy knedle i gotujemy 10 minut, dopóki nie wypłyną na wierzch.

8. 

Te knedle które wypłynęły 5 minut gotujemy i za pomocą dziurkowanej chochli wyciągamy je.

9. 

bułka tarta 4 łyżki

Bułkę tartą na sucho smażymy na patelni.

10. 

cukier puder 4 łyżki

Dodajemy według smaku cukier puder lub kryształowy cukier.

11. 

masło

Roztapiamy masło. Nałożone do podania knedle polewamy masłem i posypujemy słodką bułką tartą.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie