PRZEPISY

Makiełki z makiem

Makiełki z makiem

Makiełki, bobalki ... najlepsze są z makiem. Ponieważ danie jest dość syte, przygotowana ilość powinna wystarczyć na 4 porcje. Jeśli się wam wydaje zbyt mało, możecie sobie podwoić ilość składników.

przepis,fotoprzepis,masło,mak mielony,miód,Słodkie dania,Boże Narodzenie,Kuchnia słowacka

Słodkie dania

Kuchnia słowacka

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ2łyżeczki
mak mielony-
masło40gramów
masło0
miód-
mleko tłuste 3,5%400mililitrów
mąka luksusowa pszenna T5501łyżeczka
mąka luksusowa pszenna T550200gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
olej słonecznikowy-
sól1szczypta
świeże drożdże15gramów
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. 

mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  cukier kryształ 2 łyżeczki  świeże drożdże 15 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  masło 40 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  sól 1 szczypta

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, roztopione masło i żółtko.

3. 

Wlewamy rozczyn, wyrabiamy ciasto...

4. 

... i odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (około 45 minut).

5. 

mąka luksusowa pszenna T550

Wyrośnięte ciasto wyciągamy na stolnicę posypaną mąką. Formujemy grubszy walec...

6. 

...i kroimy na 4 kawałki. Każdy kawałek formujemy na walec o średnicy 1,5-2 cm.

7. 

Wałeczki kroimy na 1,5-2 cm wielkości kawałki.

8. 

olej słonecznikowy

Kawałki możemy upiec tak jak je pokroiliśmy. Ale najlepiej jest z każdego kawałki wytworzyć kuleczkę, w dłoniach delikatnie posmarowanych olejem.

9. 

Kuleczki układamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, w dostatecznym odstępie od siebie.

10. 

Pieczemy 18 minut-y w temperaturze 180 °C.

11. 

mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów

Mleko podgrzewamy i zalewamy makiełki.

12. 

Odstawiamy na 2 minuty i makiełki wyciągamy. Jeśli są twardsze zostawiamy je w mleku minutę-dwie dłużej.

13. 

mak mielony  masło  miód

Posypujemy makiem, polewamy roztopionym masłem i dodajemy miód. Wymienioną ilość składników dodajemy według smaku.

14. 

masło

Mieszamy i możemy serwować. Na talerzyku, lub w miseczce ponownie delikatnie polewamy roztopionym masłem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się