Słodko kwaśny fasolowy sos z ziemniakami

Słodko kwaśny, mleczno - śmietanowy fasolowy sos jest bardzo smaczny z dobrymi mielonymi kotletami, kiełbaską albo jajkiem sadzonym. Klasycznie podajemy do niego świeży, miękki chleb. Przy przygotowywaniu 4 porcji użyjemy połowę przygotowanych składników.
przepis,fotoprzepis,fasola,ziemniaki,Sosy,Kuchnia słowacka
Sosy
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 3 61 | łyżeczki kcal | |
cukier kryształ | 0 ?? | kcal | |
fasola | 350 921 | gramów kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 500 320 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 3 157 | łyżki kcal | |
ocet | 2 13 | łyżki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 0 ?? | kcal | |
woda | 1 0 | litr kcal | |
ziemniaki | 750 690 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 622 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
fasola 350 gramów • woda • sól
Dzień przed gotowaniem fasolę moczymy w zimnej wodzie. Wodę wylewamy, wlewamy nową i fasolę gotujemy do miękkości z odrobiną soli. Odcedzamy.

2.
Do przygotowania sosu możemy również użyć fasoli z puszki, o czystej wadze 750 g. Przed przygotowaniem odcedzamy ją z nalewy i przepłukujemy wodą.

3.
ziemniaki 750 gramów • woda 1 litr • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na małe kosteczki i gotujemy w wodzie z solą i liściem laurowym.



6.
śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów
Zawiesinę wlewamy do zupy i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę.

7.
ocet 2 łyżki • cukier kryształ • sól • masło 50 gramów
Sos odstawiamy z ognia, doprawiamy octem, ewentualnie dodajemy jeszcze troszkę cukru i soli według smaku. Na koniec dodajemy masło.

Smacznego!