swiatwemnie.pl

Słodko kwaśny fasolowy sos z ziemniakami

     

Słodko kwaśny, mleczno - śmietanowy fasolowy sos jest bardzo smaczny z dobrymi mielonymi kotletami, kiełbaską albo jajkiem sadzonym. Klasycznie podajemy do niego świeży, miękki chleb. Przy przygotowywaniu 4 porcji użyjemy połowę przygotowanych składników.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

Cukier kryształ3łyżeczki
Cukier kryształ
Fasola350gramów
Masło50gramów
Mleko tłuste 3,5%500mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t7503łyżki
Ocet2łyżki
Sól
Sól1łyżeczka
Woda
Woda1litr
Ziemniaki750gramów
Śmietana do ubijania (30-33%)200mililitrów

1. 

fasola 350 g  woda  sól

Dzień przed gotowaniem fasolę moczymy w zimnej wodzie. Wodę wylewamy, wlewamy nową i fasolę gotujemy do miękkości z odrobiną soli. Odcedzamy.

2. 

Do przygotowania sosu możemy również użyć fasoli z puszki, o czystej wadze 750 g. Przed przygotowaniem odcedzamy ją z nalewy i przepłukujemy wodą.

3. 

ziemniaki 750 g  woda 1 litr  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na małe kosteczki i gotujemy w wodzie z solą i liściem laurowym.

4. 

cukier kryształ 3 łyżeczki

Do ziemniaków dodajemy fasolę i cukier.

5. 

mleko tłuste 3,5% 500 ml  mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki

W mleku mieszamy mąkę.

6. 

śmietana do ubijania (30-33%) 200 ml

Zawiesinę wlewamy do zupy i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę.

7. 

ocet 2 łyżki  cukier kryształ  sól  masło 50 g

Sos odstawiamy z ognia, doprawiamy octem, ewentualnie dodajemy jeszcze troszkę cukru i soli według smaku. Na koniec dodajemy masło.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się