Bryndzowe kluseczki haluszki

Tradycyjne słowackie danie o niepowtarzalnym smaku, wysokiej wartości energetycznej i pozytywnym wpływie na przewód pokarmowy.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,bryndza,Makarony,Kuchnia słowacka
Makarony
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
bryndza | 200 550 | gramów kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 400 | mililitrów kcal | |
mąka tortowa pszenna T450 | 200 698 | gramów kcal | |
sól | ¼ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 0 ?? | kcal | |
wędzony boczek | 200 1116 | gramów kcal | |
ziemniaki | 800 736 | gramów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta na ziemniaczane kluseczki
ziemniaki 800 gramów • sól ¼ łyżeczki • mąka tortowa pszenna T450 200 gramów • woda
Ziemniaki obieramy, trzemy, dodajemy mąkę, sól, i tyle wody aby ciasto na kluseczki było minimalnie rzadkie. Dobrze mieszamy. Ciasto odstawiamy na 20 minut, ponownie mieszamy.

2. Gotowanie kluseczek
Tworzymy z ciasta kluseczki przy użyciu specjalnego sitka albo kroimy ciasto z deseczki. Gotujemy 8 minut w słonej wodzie.

3.
Kluseczki przecedzamy i przepłukujemy letnią wodą.

4. Dodajemy bryndzę
bryndza 200 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów
Z bryndzy i kwaśnej śmietany mieszamy masę, którą dodajemy do kluseczek.
5. Serwowanie
wędzony boczek 200 gramów
Wędzony boczek kroimy w kosteczkę i smażymy skwarki. Porcję bryndzowych kluseczek posypujemy skwarkami i lekko polewamy ciepłym sosem z nich.
Smacznego!