swiatwemnie.pl

Bryndzowe kluseczki haluszki

     

Tradycyjne słowackie danie o niepowtarzalnym smaku, wysokiej wartości energetycznej i pozytywnym wpływie na przewód pokarmowy.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

bryndza200gramów
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)250mililitrów
mąka tortowa pszenna T450200gramów
sól¼łyżeczki
woda0
wędzony boczek200gramów
ziemniaki800gramów

1. Przygotowanie ciasta na ziemniaczane kluseczki

ziemniaki 800 gramów  sól ¼ łyżeczki  mąka tortowa pszenna T450 200 gramów  woda

Ziemniaki obieramy, trzemy, dodajemy mąkę, sól, i tyle wody aby ciasto na kluseczki było minimalnie rzadkie. Dobrze mieszamy. Ciasto odstawiamy na 20 minut, ponownie mieszamy.

Przygotowanie ciasta na ziemniaczane kluseczki

2. Gotowanie kluseczek

Tworzymy z ciasta kluseczki przy użyciu specjalnego sitka albo kroimy ciasto z deseczki. Gotujemy 8 minut w słonej wodzie.

Gotowanie kluseczek

3. 

Kluseczki przecedzamy i przepłukujemy letnią wodą.

4. Dodajemy bryndzę

bryndza 200 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów

Z bryndzy i kwaśnej śmietany mieszamy masę, którą dodajemy do kluseczek.

5. Serwowanie

wędzony boczek 200 gramów

Wędzony boczek kroimy w kosteczkę i smażymy skwarki. Porcję bryndzowych kluseczek posypujemy skwarkami i lekko polewamy ciepłym sosem z nich.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się