swiatwemnie.pl

Gemerskie (słowackie) pierogi

    

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

jajka kurze2sztuki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)150mililitrów
mielona czerwona papryka1łyżeczka
mleko kwaśne250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
olej słonecznikowy50litrów
soda oczyszczona1łyżeczka
sól1łyżeczka
sól-
twaróg granulowany150gramów
woda100mililitrów

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  woda 100 mililitrów  sól 1 łyżeczka  mleko kwaśne 250 mililitrów  soda oczyszczona 1 łyżeczka

Elastyczne ciasto wyrabiamy poprzez zmieszanie mąki z solą, wodą, sodą oczyszczoną i kwaśnym mlekiem.

2. 

twaróg granulowany 150 gramów  jajka kurze 2 sztuki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  sól

W mniejszej misce mieszamy twaróg z jajkami, dodajemy czerwoną paprykę, mieszamy. Delikatnie solimy.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy kwadraty, które potem nadziewamy twarogową masą. Przeciwległe rogi kwadratu łączymy, ciasto po brzegach dociskamy palcami albo widelcem, żeby się dobrze złączyły i nadzienie z niego nie wyciekło.

4. 

olej słonecznikowy 50 litrów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 150 mililitrów

Trójkąty smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się