swiatwemnie.pl

Morelowe kulki z twarogowego ciasta

     

Babcine morelowe kulki z twarogowego ciasta są w szybki i prosty sposób przygotowane. Przepis z dokładnymi etapami procedury z którymi poradzi sobie i początkujący.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

woda  sól

Do większego garnka wlewamy wodę z odrobiną soli i zagotowujemy.

2. 

morele 400 g

Większe, dojrzałe morele myjemy.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 160 g  sól 1 szczypta

Do miski wsypujemy mąkę ze szczyptą soli.

4. 

twaróg granulowany 250 g

Dodajemy twaróg...

5. 

jajka kurze 1 sztuka

...i jajko.

6. 

Wyrabiamy ciasto.

7. 

mąka chlebowa pszenna T750

Z ciasta na stolnicy posypanej mąką wytwarzamy walec i kroimy go na 8-10 kawałków. Kawałek rozgniatamy na placek i wkładamy do niego morelę. Wytwarzamy kulkę tocząc ją w mące na stolnicy.

8. 

Przygotowane kulki...

9. 

...kładziemy do wrzącej wody.

10. 

Po wypłynięciu (po około 10 minutach) gotujemy 5 minut na średnim ogniu.

11. 

Kulki wyciągamy dziurkowaną chochlą.

12. 

bułka tarta 4 łyżki

Bułkę tartą krótko smażymy na suchej patelni.

13. 

cukier puder 2 łyżki

Do ostudzającej się bułki dodajemy cukier.

14. 

Morele serwujemy, możemy przekroić i wyciągnąć z nich pestki.

15. 

masło

Posypujemy posypką i polewamy roztopionym masłem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się