Tłuczone ziemniaki
Tradycyjne "nadmuchane" ziemniaczane puree. Podajemy jako samodzielne danie ze smażoną cebulką, albo jako dodatek.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,cebula,Dania wegetariańskie,Kuchnia słowacka,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
cebula | 400 | gramów | |
masło | 1 | łyżka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 4 | łyżki | |
olej słonecznikowy | - | ||
sól | ½ | łyżeczki | |
sól | - | ||
woda | - | ||
ziemniaki | 800 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 800 gramów • woda • sól ½ łyżeczki
Ziemniaki obieramy, kroimy, zalewamy wodą tak by przykryć ziemniaki, dodajemy sól i gotujemy do miękkości.
2.
cebula 400 gramów • olej słonecznikowy
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i na odpowiedniej ilości oleju smażymy na złoty kolor.
3.
W wodzie w której gotowaliśmy je dobrze je ubijamy.
4.
masło 1 łyżka
Z powrotem stawiamy je na ogniu, dodajemy masło i roztapiamy je ciągle mieszając w puree.
6.
... gdy ziemniaki "nadmuchają się" - tworzą się na wierzchu pękające bąbelki, dobrze zagotowujemy. Według smaku i potrzeby dosalamy.
7.
Jako samodzielne danie puree bogato posypujemy smażoną cebulką i podajemy ze szklanką ziemnego kwaśnego mleka.
Smacznego!