PRZEPISY

Tłuczone ziemniaki

Tłuczone ziemniaki

Tradycyjne "nadmuchane" ziemniaczane puree. Podajemy jako samodzielne danie ze smażoną cebulką, albo jako dodatek.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,cebula,Dania wegetariańskie,Kuchnia słowacka,Sezonowe przepisy

Dania wegetariańskie

Kuchnia słowacka

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula400gramów
masło1łyżka
mąka chlebowa pszenna T7504łyżki
olej słonecznikowy-
sól½łyżeczki
sól-
woda-
ziemniaki800gramów

 

Przepis

1. 

ziemniaki 800 gramów  woda  sól ½ łyżeczki

Ziemniaki obieramy, kroimy, zalewamy wodą tak by przykryć ziemniaki, dodajemy sól i gotujemy do miękkości.

2. 

cebula 400 gramów  olej słonecznikowy

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i na odpowiedniej ilości oleju smażymy na złoty kolor.

3. 

W wodzie w której gotowaliśmy je dobrze je ubijamy.

4. 

masło 1 łyżka

Z powrotem stawiamy je na ogniu, dodajemy masło i roztapiamy je ciągle mieszając w puree.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750 4 łyżki

Dosypujemy mąkę i puree ciągle mieszając ...

6. 

sól

... gdy ziemniaki "nadmuchają się" - tworzą się na wierzchu pękające bąbelki, dobrze zagotowujemy. Według smaku i potrzeby dosalamy.

7. 

Jako samodzielne danie puree bogato posypujemy smażoną cebulką i podajemy ze szklanką ziemnego kwaśnego mleka.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się