swiatwemnie.pl

Duszona łopatka jagnięca

    

Przepis na powolne duszenie mięsa z jagnięcia w piekarniku, aromatyzowane rozmarynem i naszpikowane czosnkiem z balsamiczną redukcją.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

4 h. 10 min.

Trudność

średnia

 

 

cebula1sztuka
czerwone wytrawne wino100mililitrów
czosnek4ząbki
ocet balsamiczny3łyżki
sól½łyżeczki
woda100mililitrów
łopatka jagnięca1kilogram

1. 

łopatka jagnięca 1 kilogram  czosnek 4 ząbki

Jagnięcą łopatkę myjemy i ostrym nożem robimy małe nacięcia, do których wkładamy połówki czosnkowych ząbków.

2. 

cebula 1 sztuka  woda 100 mililitrów  sól ½ łyżeczki

Mięso z jedną obraną cebulą wkładamy do brytfanny, podlewamy wodą, solimy i dodajemy dwie gałązki rozmarynu.

3. 

Pieczemy przykryte 60 minut w temperaturze 180 °C.

4. 

ocet balsamiczny 3 łyżki  czerwone wytrawne wino 100 mililitrów

Dodajemy ocet balsamiczny, czerwone wino i dalej dusimy, od czasu do czasu otwieramy brytfannę i polewamy mięso sosem własnym.

5. 

Pieczemy przykryte 180 minut w temperaturze 130 °C.

6. 

Sos przelewamy do mniejszego garnka i zmniejszamy jego ilość gotowaniem przez około 10-15 minut.

7. 

Upieczone mięso podajemy z ziemniaczanym albo selerowym puree polane redukcją z sosu własnego.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się