Duszona łopatka jagnięca

Przepis na powolne duszenie mięsa z jagnięcia w piekarniku, aromatyzowane rozmarynem i naszpikowane czosnkiem z balsamiczną redukcją.
przepis,fotoprzepis,łopatka jagnięca,Jagnięcina,Kuchnia słowacka,Wielkanoc,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Jagnięcina
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
cebula | 1 ?? | sztuka kcal | |
czerwone wytrawne wino | 100 82 | mililitrów kcal | |
czosnek | 4 22 | ząbki kcal | |
ocet balsamiczny | 3 40 | łyżki kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 100 0 | mililitrów kcal | |
łopatka jagnięca | 1 2200 | kilogram kcal |
Przepis
1.
łopatka jagnięca 1 kilogram • czosnek 4 ząbki
Jagnięcą łopatkę myjemy i ostrym nożem robimy małe nacięcia, do których wkładamy połówki czosnkowych ząbków.

2.
cebula 1 sztuka • woda 100 mililitrów • sól ½ łyżeczki
Mięso z jedną obraną cebulą wkładamy do brytfanny, podlewamy wodą, solimy i dodajemy dwie gałązki rozmarynu.

3.
Pieczemy przykryte 60 minut w temperaturze 180 °C.
4.
ocet balsamiczny 3 łyżki • czerwone wytrawne wino 100 mililitrów
Dodajemy ocet balsamiczny, czerwone wino i dalej dusimy, od czasu do czasu otwieramy brytfannę i polewamy mięso sosem własnym.

5.
Pieczemy przykryte 180 minut w temperaturze 130 °C.

6.
Sos przelewamy do mniejszego garnka i zmniejszamy jego ilość gotowaniem przez około 10-15 minut.

7.
Upieczone mięso podajemy z ziemniaczanym albo selerowym puree polane redukcją z sosu własnego.

Smacznego!