swiatwemnie.pl

Duszona łopatka jagnięca

Przepis na powolne duszenie mięsa z jagnięcia w piekarniku, aromatyzowane rozmarynem i naszpikowane czosnkiem z balsamiczną redukcją.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 4 h. 10 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Cebula1sztuka
Czerwone wytrawne wino100mililitrów
Czosnek4ząbki
Ocet balsamiczny3łyżki
Sól½łyżeczki
Woda100mililitrów
Łopatka jagnięca1kilogram

1. 

łopatka jagnięca 1 kg  czosnek 4 ząbki

Jagnięcą łopatkę myjemy i ostrym nożem robimy małe nacięcia, do których wkładamy połówki czosnkowych ząbków.

2. 

cebula 1 sztuka  woda 100 ml  sól ½ łyżeczki

Mięso z jedną obraną cebulą wkładamy do brytfanny, podlewamy wodą, solimy i dodajemy dwie gałązki rozmarynu.

3. 

Pieczemy przykryte 60 minut w temperaturze 180 °C.

4. 

ocet balsamiczny 3 łyżki  czerwone wytrawne wino 100 ml

Dodajemy ocet balsamiczny, czerwone wino i dalej dusimy, od czasu do czasu otwieramy brytfannę i polewamy mięso sosem własnym.

5. 

Pieczemy przykryte 180 minut w temperaturze 130 °C.

6. 

Sos przelewamy do mniejszego garnka i zmniejszamy jego ilość gotowaniem przez około 10-15 minut.

7. 

Upieczone mięso podajemy z ziemniaczanym albo selerowym puree polane redukcją z sosu własnego.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się