PRZEPISY

Duszona łopatka jagnięca

Duszona łopatka jagnięca

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Przepis na powolne duszenie mięsa z jagnięcia w piekarniku, aromatyzowane rozmarynem i naszpikowane czosnkiem z balsamiczną redukcją.

przepis,fotoprzepis,łopatka jagnięca,Jagnięcina,Kuchnia słowacka,Wielkanoc,Bezlaktozowe,Bezglutenowe

Jagnięcina

Kuchnia słowacka

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

4 h. 10 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cebula

1

??

sztuka

kcal

czerwone wytrawne wino

100

82

mililitrów

kcal

czosnek

4

22

ząbki

kcal

ocet balsamiczny

3

40

łyżki

kcal

sól

½

0

łyżeczki

kcal

woda

100

0

mililitrów

kcal

łopatka jagnięca

1

2200

kilogram

kcal

 

Przepis

1. 

łopatka jagnięca 1 kilogram  czosnek 4 ząbki

Jagnięcą łopatkę myjemy i ostrym nożem robimy małe nacięcia, do których wkładamy połówki czosnkowych ząbków.

Jagnięcą łopatkę myjemy i ostrym nożem robimy...

2. 

cebula 1 sztuka  woda 100 mililitrów  sól ½ łyżeczki

Mięso z jedną obraną cebulą wkładamy do brytfanny, podlewamy wodą, solimy i dodajemy dwie gałązki rozmarynu.

Mięso z jedną obraną cebulą wkładamy do...

3. 

Pieczemy przykryte 60 minut w temperaturze 180 °C.

4. 

ocet balsamiczny 3 łyżki  czerwone wytrawne wino 100 mililitrów

Dodajemy ocet balsamiczny, czerwone wino i dalej dusimy, od czasu do czasu otwieramy brytfannę i polewamy mięso sosem własnym.

Dodajemy ocet balsamiczny, czerwone wino i dalej...

5. 

Pieczemy przykryte 180 minut w temperaturze 130 °C.

Pieczemy przykryte 180 minut w temperaturze 130...

6. 

Sos przelewamy do mniejszego garnka i zmniejszamy jego ilość gotowaniem przez około 10-15 minut.

Sos przelewamy do mniejszego garnka i zmniejszamy...

7. 

Upieczone mięso podajemy z ziemniaczanym albo selerowym puree polane redukcją z sosu własnego.

Upieczone mięso podajemy z ziemniaczanym albo...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się