Potrawka z cukinii

Syta śmietanowa potrawka z cukinii z łagodną, kremową konsystencją, wyśmienita z dodatkiem gotowanych jaj.
przepis,fotoprzepis,cukinia,śmietana do ubijania (30-33%),Sosy,Kuchnia słowacka,Sezonowe przepisy
Sosy
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
cebula | 1 ?? | sztuka kcal | |
cukier kryształ | 2 41 | łyżeczki kcal | |
cukinia | 1 ?? | sztuka kcal | |
jajka kurze | 0 ?? | kcal | |
koper | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 96 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 3 157 | łyżki kcal | |
przyprawa warzywna | 1 0 | łyżeczka kcal | |
sok z cytryny | 1 4 | łyżka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 300 0 | mililitrów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 622 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
cukinia 1 sztuka • cebula 1 sztuka
Jedną większą cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż i za pomocą łyżki wydłubujemy z niej środek. Cebulę drobno siekamy.

2.
Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, a potem trochę ją solimy.

3.
Cebulkę szklimy na oleju.

4.
woda 300 mililitrów
Dodajemy cukinię, mieszamy a po 3 minutach dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem przez 10 minut.

5.
cukier kryształ 2 łyżeczki • sól • koper • przyprawa warzywna 1 łyżeczka
Dodajemy cukier, sól, przyprawę warzywną i koper.

6.
mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki • śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów
W misce na gładko mieszamy mąkę ze śmietaną i mlekiem i ciągle mieszając dodajemy to do duszącej się cukinii. Zostawiamy na 3 minuty na gazie, aby się zagotowało, a następnie odstawiamy.

7.
Do potrawki możemy wbić jajka i gotować je razem z potrawką, aby się ścięły lub po prostu podawać potrawkę z ugotowanymi na twardo jajkami.


Smacznego!