swiatwemnie.pl

Kakaowo-orzechowa strucla

Ulubiona strucla z jogurtowego ciasta drożdżowego, zasmakuje wszystkim dzieciom i dorosłym.

 

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 100 ml  świeże drożdże 20 g  cukier kryształ 1 łyżeczka

W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę cukru. Wyrabiamy rozczyn.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 400 g  cukier kryształ 20 g  sól  jajka kurze 2 sztuki  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 150 g

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka i jogurt.

3. 

olej słonecznikowy 40 ml  mleko półtłuste 1,5% 100 ml

Dolewamy olej, mleko i rozczyn.

4. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

5. 

krem czekoladowo-orzechowy 50 g  kakao proszek 25 g

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie połowy. Jedną połowę rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na rozmiar około 40x35cm. Na cieście smarujemy cienko kakaowo-orzechowy krem. Na krem równomiernie rozsypujemy kakao,...

6. 

cukier kryształ 50 g  mielone orzechy włoskie 100 g

... cukier i mielone orzechy.

7. 

jajka kurze 1 sztuka

Ciasto zawijamy, końce smarujemy roztrzepanym jajkiem i dalej zawijamy.

8. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i struclę, najlepiej przerzuceniem ze stolnicy, na nią przekładamy. Smarujemy całym jajkiem i w niektórych miejscach wierzch przebijamy widelcem.
Podczas pieczenia pierwszej strucli przygotowujemy sobie z drugiej połowy ciasta drugą struclę. Składniki i procedurę powtarzamy.

9. 

cukier puder

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 20 minut. Gotowe ciasto gęsto posypujemy przesianym cukrem pudrem. Tak samo pieczemy drugą struclę.

10. 

Po dobrym ostygnięciu struclę kroimy i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się