Tradycyjne czereśniowe ciasto
![Tradycyjne czereśniowe ciasto](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000626/img_pl_4x3/tradycyjne-czeresniowe-ciasto_00180.jpg)
Tradycyjny przepis na miękkie, puszyste ciasto.
przepis,fotoprzepis,czereśnie,Ciasta,Kuchnia słowacka,Sezonowe przepisy,Bezlaktozowe
Ciasta
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 | sztuk | |
cukier puder | 12 | łyżek | |
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | 1 | sztuka | |
czereśnie | 1 | kilogram | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 12 | łyżek | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
proszek do pieczenia | 1 | sztuka | |
żółtko jajka | 6 | sztuk |
Przepis
1.
żółtko jajka 6 sztuk • cukier puder 12 łyżek • cukier waniliowy 1 sztuka • olej słonecznikowy 3 łyżki
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do piany. Stopniowo dodajemy olej.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000626/small/IMG_9477.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000626/small/IMG_9489.jpg)
3.
mąka luksusowa pszenna T550 12 łyżek • proszek do pieczenia 1 sztuka
Na koniec ostrożnie wmieszamy mąkę z rozmieszanym proszkiem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000626/small/IMG_9494.jpg)
4.
czereśnie 1 kilogram
Ciasto rozcieramy na natłuszczoną i mąką posypaną blachę. Na cieście równomiernie układamy umyte i wypestkowane czereśnie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000626/small/IMG_9508.jpg)
5.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180°C około 20 minut. Wierzch ciasta posypujemy przesianym cukrem pudrem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000626/small/IMG_9522.jpg)
Smacznego!