swiatwemnie.pl

Tradycyjne czereśniowe ciasto

     

Tradycyjny przepis na miękkie, puszyste ciasto.

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier puder 12 łyżek  cukier waniliowy 1 sztuka  olej słonecznikowy 3 łyżki

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do piany. Stopniowo dodajemy olej.

2. 

białko jajka 6 sztuk

Dodajemy ubitą pianę z białek i ostrożnie mieszamy.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 12 łyżek  proszek do pieczenia 1 sztuka

Na koniec ostrożnie wmieszamy mąkę z rozmieszanym proszkiem do pieczenia.

4. 

czereśnie 1 kg

Ciasto rozcieramy na natłuszczoną i mąką posypaną blachę. Na cieście równomiernie układamy umyte i wypestkowane czereśnie.

5. 

cukier puder

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180°C około 20 minut. Wierzch ciasta posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się