PRZEPISY

Tradycyjne czereśniowe ciasto

Tradycyjne czereśniowe ciasto

Tradycyjny przepis na miękkie, puszyste ciasto.

przepis,fotoprzepis,czereśnie,Ciasta,Kuchnia słowacka,Bezlaktozowe

Ciasta

Kuchnia słowacka

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

białko jajka6sztuk
cukier puder12łyżek
cukier puder-
cukier waniliowy1sztuka
czereśnie1kilogram
mąka luksusowa pszenna T55012łyżek
olej słonecznikowy3łyżki
proszek do pieczenia1sztuka
żółtko jajka6sztuk

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier puder 12 łyżek  cukier waniliowy 1 sztuka  olej słonecznikowy 3 łyżki

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do piany. Stopniowo dodajemy olej.

2. 

białko jajka 6 sztuk

Dodajemy ubitą pianę z białek i ostrożnie mieszamy.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 12 łyżek  proszek do pieczenia 1 sztuka

Na koniec ostrożnie wmieszamy mąkę z rozmieszanym proszkiem do pieczenia.

4. 

czereśnie 1 kilogram

Ciasto rozcieramy na natłuszczoną i mąką posypaną blachę. Na cieście równomiernie układamy umyte i wypestkowane czereśnie.

5. 

cukier puder

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180°C około 20 minut. Wierzch ciasta posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie