Koperkowy sos
Po prostu wspaniały sos dla wszystkich miłośników pachnącego koperku. Podajemy z knedlem i jajkiem ugotowanym na twardo.
przepis,fotoprzepis,koper,mleko tłuste 3,5%,śmietana do ubijania (30-33%),Sosy,Kuchnia słowacka
Sosy
Kuchnia słowacka
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1.5 | łyżeczki | |
koper | - | ||
masło | 60 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 500 | mililitrów | |
mleko tłuste 3,5% | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 80 | gramów | |
ocet | 2 | łyżeczki | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 250 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
2.
... i odcinamy ogonki. Siekamy na drobno. Ilość kopru zależy od naszego smaku. W naszym przepisie użyte jest 25 g już czystego, nasiekanego koperku.
5.
woda 250 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 500 mililitrów • sól 1.5 łyżeczki • cukier kryształ 1.5 łyżeczki
... i zalewamy najpierw gorącą wodą, dodajemy mleko i rozgotowujemy na gładko. Według potrzeby (jeśli by się wytworzyły grudki) przecedzamy. Dodajemy koperek, sól i cukier i 5 minut ciągle mieszając gotujemy.
6.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • ocet 2 łyżeczki • mleko tłuste 3,5%
Dodajemy śmietanę i doprawiamy octem. Jeśli sos jest gęsty rozrzedzamy go według potrzeby odrobiną mleka.
Smacznego!