swiatwemnie.pl

Koperkowy sos

     

Po prostu wspaniały sos dla wszystkich miłośników pachnącego koperku. Podajemy z knedlem i jajkiem ugotowanym na twardo.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

niska

 

 

Cukier kryształ1.5łyżeczki
Koper
Masło60gramów
Mleko tłuste 3,5%500mililitrów
Mleko tłuste 3,5%
Mąka chlebowa pszenna t75080gramów
Ocet2łyżeczki
Sól1.5łyżeczki
Woda250mililitrów
Śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

1. 

koper

Świeży koperek myjemy ...

2. 

... i odcinamy ogonki. Siekamy na drobno. Ilość kopru zależy od naszego smaku. W naszym przepisie użyte jest 25 g już czystego, nasiekanego koperku.

3. 

masło 60 g

Roztapiamy masło ...

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 80 g

... i dosypujemy mąkę. Krótko smażymy ...

5. 

woda 250 ml  mleko tłuste 3,5% 500 ml  sól 1.5 łyżeczki  cukier kryształ 1.5 łyżeczki

... i zalewamy najpierw gorącą wodą, dodajemy mleko i rozgotowujemy na gładko. Według potrzeby (jeśli by się wytworzyły grudki) przecedzamy. Dodajemy koperek, sól i cukier i 5 minut ciągle mieszając gotujemy.

6. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml  ocet 2 łyżeczki  mleko tłuste 3,5%

Dodajemy śmietanę i doprawiamy octem. Jeśli sos jest gęsty rozrzedzamy go według potrzeby odrobiną mleka.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się