PRZEPISY

Loksze

Loksze

Przepis na smaczne i łatwe słowackie loksze.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,Dodatki ziemniaczane,Kuchnia słowacka,,Bezlaktozowe

Dodatki ziemniaczane

Kuchnia słowacka

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

mąka luksusowa pszenna T550150gramów
sól2łyżeczki
ziemniaki800gramów

 

Przepis

1. Gotujemy ziemniaki

ziemniaki 800 gramów  sól 1 łyżeczka

Nieobrane ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, by ewentualnie usunąć z nich ziemię. Umyte ziemniaki wkładamy do garnka. Zalewamy wodą tak, by każdy ziemniak był pod powierzchnią wody. Wodę solimy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach prawie do miękkości.

2. Miksujemy ziemniaki

Wodę odcedzamy, ziemniaki odstawiamy do wystudzenia, obieramy i wkładamy do miksera.

3. Wyrabiamy ciasto

mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów  sól 1 łyżeczka

Zmiksowane ziemniaki mieszamy z mąką, solimy, rękami wyrabiamy ciasto.

4. Rozwałkowujemy cienki placek

Z ciasta wytwarzamy mniej więcej takie same kuleczki, które rozwałkowujemy na cienkie placki.

5. Smażymy

Placki z obydwóch stron smażymy na sucho na teflonowej patelni.

6. Serwujemy

Gotowe loksze smarujemy smalcem (najlepiej gęsim), albo tylko roztopionym masłem, ewentualnie oliwą z oliwek.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie