swiatwemnie.pl

Loksze

Przepis na smaczne i łatwe słowackie loksze.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Mąka luksusowa pszenna t550150gramów
Sól2łyżeczki
Ziemniaki800gramów

1. Gotujemy ziemniaki

ziemniaki 800 g  sól 1 łyżeczka

Nieobrane ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, by ewentualnie usunąć z nich ziemię. Umyte ziemniaki wkładamy do garnka. Zalewamy wodą tak, by każdy ziemniak był pod powierzchnią wody. Wodę solimy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach prawie do miękkości.

2. Miksujemy ziemniaki

Wodę odcedzamy, ziemniaki odstawiamy do wystudzenia, obieramy i wkładamy do miksera.

3. Wyrabiamy ciasto

mąka luksusowa pszenna T550 150 g  sól 1 łyżeczka

Zmiksowane ziemniaki mieszamy z mąką, solimy, rękami wyrabiamy ciasto.

Wyrabiamy ciasto

4. Rozwałkowujemy cienki placek

Z ciasta wytwarzamy mniej więcej takie same kuleczki, które rozwałkowujemy na cienkie placki.

Rozwałkowujemy cienki placek

5. Smażymy

Placki z obydwóch stron smażymy na sucho na teflonowej patelni.

Smażymy

6. Serwujemy

Gotowe loksze smarujemy smalcem (najlepiej gęsim), albo tylko roztopionym masłem, ewentualnie oliwą z oliwek.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się