swiatwemnie.pl

Makowa kremówka

Wspaniała kremówka z makiem. Jej proste przygotowanie jest gwarancją, że każdemu kucharzowi się uda i oczaruje i tych największych "makożerców" :)

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 50 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

ciasto francuskie 275 g

Zrolowane francuskie ciasto (40x24 cm) rozwijamy na papierze. Kładziemy razem z papierem na blachę i przebijamy je widelcem.

2. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 200 °C.

3. 

mleko tłuste 3,5% 500 ml  cukier kryształ 100 g  mak mielony 100 g

W mleku mieszamy cukier i mak i 10 minut gotujemy.

4. 

mleko tłuste 3,5% 100 ml  budyń waniliowy w proszku 74 g

W mleku mieszamy budyń w proszku ...

5. 

... i wlewamy do mleka z makiem. Gotujemy do zgęstnienia i ostudzamy w zimnej wodnej kąpieli.

6. 

masło 120 g  cukier waniliowy 20 g

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

7. 

Dodajemy ostudzony makowy budyń.

8. 

Ciasto francuskie przekrawamy po szerokości na połowę. Na jedną połowę nanosimy makowe nadzienie.

9. 

śmietana do ubijania (30-33%) 400 ml  śmietan-fix 2 opakowania

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

10. 

Rozsmarowujemy na makowym kremie i odstawiamy do stężenia do lodówki na 24 godziny.

11. 

czekolada

Na drugą połowę ciasta nanosimy czekoladę. Po stężeniu kroimy na kawałki.

12. 

Przed podawaniem kremówkę z lodówki kroimy na takie same kawałki, jak te przygotowane z czekoladą.

13. 

Na każdą kostkę kładziemy czekoladowy wierzch :) i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się