swiatwemnie.pl

Tarhonya

     

Jak dobrze przygotować sobie tarhonyę. Ten smaczny makaron jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, czy gotowanym, pieczonym albo duszonym.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:    

 

1. 

makaron tarhonya 400 g  olej słonecznikowy 3 łyżki

Tarhonyę przemywamy na sitku i odstawiamy do odcieczenia. W racjonalnie większym garnku podgrzewamy olej i wsypujemy do niego przygotowaną tarhonyę, którą często mieszając na oleju smażymy. Gulki tarhony smażą się nierównomiernie, wytworzy się więcej kolorowych odcieni od bladej aż po ciemno brązowy.

2. 

sól  woda

Usmażoną tarhonyę solimy i zalewamy około 1,5 cm nam wierzch wrzącą wodą. Gotujemy do wchłonięcia wody, przykryte w garnku pod przykrywką. Podczas gotowania kilka razy mieszamy, aby nam tarhonya nie przypaliła się. Po wchłonięciu wody tarhonyę ściągamy z ognia i odstawiamy ją w przykrytym garnku jeszcze odparować.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się