Tarhonya
Jak dobrze przygotować sobie tarhonyę. Ten smaczny makaron jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, czy gotowanym, pieczonym albo duszonym.
przepis,fotoprzepis,makaron tarhonya,Makarony,Bezlaktozowe
Makarony
Przepis
1.
makaron tarhonya 400 gramów • olej słonecznikowy 3 łyżki
Tarhonyę przemywamy na sitku i odstawiamy do odcieczenia. W racjonalnie większym garnku podgrzewamy olej i wsypujemy do niego przygotowaną tarhonyę, którą często mieszając na oleju smażymy. Gulki tarhony smażą się nierównomiernie, wytworzy się więcej kolorowych odcieni od bladej aż po ciemno brązowy.
2.
Usmażoną tarhonyę solimy i zalewamy około 1,5 cm nam wierzch wrzącą wodą. Gotujemy do wchłonięcia wody, przykryte w garnku pod przykrywką. Podczas gotowania kilka razy mieszamy, aby nam tarhonya nie przypaliła się. Po wchłonięciu wody tarhonyę ściągamy z ognia i odstawiamy ją w przykrytym garnku jeszcze odparować.
Smacznego!