Tarhonya
![Tarhonya](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000055/img_pl_4x3/tarhonya_00180.jpg)
Jak dobrze przygotować sobie tarhonyę. Ten smaczny makaron jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, czy gotowanym, pieczonym albo duszonym.
przepis,fotoprzepis,makaron tarhonya,Makarony,Bezlaktozowe
Makarony
Przepis
1.
makaron tarhonya 400 gramów • olej słonecznikowy 3 łyżki
Tarhonyę przemywamy na sitku i odstawiamy do odcieczenia. W racjonalnie większym garnku podgrzewamy olej i wsypujemy do niego przygotowaną tarhonyę, którą często mieszając na oleju smażymy. Gulki tarhony smażą się nierównomiernie, wytworzy się więcej kolorowych odcieni od bladej aż po ciemno brązowy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000055/small/ingrediencie.jpg)
2.
Usmażoną tarhonyę solimy i zalewamy około 1,5 cm nam wierzch wrzącą wodą. Gotujemy do wchłonięcia wody, przykryte w garnku pod przykrywką. Podczas gotowania kilka razy mieszamy, aby nam tarhonya nie przypaliła się. Po wchłonięciu wody tarhonyę ściągamy z ognia i odstawiamy ją w przykrytym garnku jeszcze odparować.
Smacznego!