Strudel nadziewany dynią i bałkańskim serem
Naprawdę świetny smakołyk! Wypróbujcie!
przepis,fotoprzepis,dynia hokkaido,pestki dyni łuskane,pestki dyni łuskane,ciasto francuskie,Słone ciasta
Słone ciasta
Składniki
Składniki
cebula | 80 | gramów | |
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
dynia hokkaido | 400 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
pestki dyni łuskane | 25 | gramów | |
pestki dyni łuskane | - | ||
rozmaryn | - | ||
ser bałkański | 200 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki |
Przepis
2.
cebula 80 gramów
Na patelni na oleju smażymy cebulę i dodajemy pokrojoną dynię. Dusimy często mieszając, dopóki dynia nie zmięknie.
3.
Do patelni dodajemy rozmaryn, mieszamy i odstawiamy. Dyniową mieszankę zostawiamy do ostudzenia.
5.
ser bałkański 200 gramów
Do ostudzonej dyniowej mieszanki dodajemy pokrojony ser i nasionka dyni.
6.
jajka kurze 1 sztuka • sól ½ łyżeczki
Na koniec dodajemy jajko, sól i wszystko razem dobrze mieszamy.
7.
ciasto francuskie 275 gramów
Ciasto rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek równomiernie rozkładamy dyniowe nadzienie. Rolujemy.
8.
jajka kurze 1 sztuka • pestki dyni łuskane
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wierzch posypujemy nasionkami dyni.
9.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 200 °C.
Smacznego!