Jabłkowa kremówka
Jesienna kremówka, pełna smacznego jabłkowego nadzienia z bogatą warstwą bitej śmietany. Tak właśnie lubimy najbardziej :)
przepis,fotoprzepis,jabłka,śmietana do ubijania (30-33%),ciasto francuskie,Ciasta kremowe,Sezonowe przepisy
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe Sezonowe przepisy Desery z jabłek Sezon - Jabłka (zima) Sezon - Jabłka (jesień)
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 800 | gramów | |
cukier kryształ | 150 | gramów | |
cukier kryształ | 2 | łyżeczki | |
cukier puder | 4 | łyżki | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jabłka | 1200 | gramów | |
woda | 200 | mililitrów | |
śmietan-fix | 4 | opakowania | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 1000 | mililitrów | |
żelatyna w listkach | 10 | gramów |
Przepis
1.
ciasto francuskie 800 gramów • cukier kryształ 2 łyżeczki
Dwa ciasta francuskie stopniowo rozwałkowujemy i stopniowo po jednym pieczemy na większej blasze. Przed pieczeniem każde ciasto przebijamy widelcem i delikatnie posypujemy cukrem.
2.
jabłka 1200 gramów • cukier kryształ 150 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka
Jabłka obieramy, na grubo trzemy, wkładamy do garnka i dosypujemy cukier. Dodajemy cynamon.
4.
woda 100 mililitrów • żelatyna w listkach 10 gramów
Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu w ciepłej wodzie.
5.
Żelatynę wlewamy do jabłek i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
6.
Na dolne ciasto równomiernie nanosimy jabłkowe nadzienie.
7.
śmietana do ubijania (30-33%) 1000 mililitrów • śmietan-fix 4 opakowania • cukier puder 4 łyżki
Ze śmietan ubijamy gęstą bitą śmietanę, dodajemy żelatynę (śmietan-fix) i cukier.
8.
Bitą śmietanę równomiernie rozsmarowujemy na ostudzone jabłkowe nadzienie.
9.
Przykrywamy drugim upieczonym płatem ciasta. Odstawiamy na co najmniej 2-4 godziny do lodówki do stężenia. Przed podawaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem i kroimy.
Smacznego!