PRZEPISY

Jabłkowa kremówka

Jabłkowa kremówka

Jesienna kremówka, pełna smacznego jabłkowego nadzienia z bogatą warstwą bitej śmietany. Tak właśnie lubimy najbardziej :)

przepis,fotoprzepis,jabłka,śmietana do ubijania (30-33%),ciasto francuskie,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

ciasto francuskie800gramów
cukier kryształ150gramów
cukier kryształ2łyżeczki
cukier puder4łyżki
cynamon mielony1łyżeczka
jabłka1200gramów
woda200mililitrów
śmietan-fix4opakowania
śmietana do ubijania (30-33%)1000mililitrów
żelatyna w listkach10gramów

 

Przepis

1. 

ciasto francuskie 800 gramów  cukier kryształ 2 łyżeczki

Dwa ciasta francuskie stopniowo rozwałkowujemy i stopniowo po jednym pieczemy na większej blasze. Przed pieczeniem każde ciasto przebijamy widelcem i delikatnie posypujemy cukrem.

2. 

jabłka 1200 gramów  cukier kryształ 150 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka

Jabłka obieramy, na grubo trzemy, wkładamy do garnka i dosypujemy cukier. Dodajemy cynamon.

3. 

woda 100 mililitrów

Dolewamy odrobinę wody i dusimy do miękkości około 25 minut.

4. 

woda 100 mililitrów  żelatyna w listkach 10 gramów

Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu w ciepłej wodzie.

5. 

Żelatynę wlewamy do jabłek i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

6. 

Na dolne ciasto równomiernie nanosimy jabłkowe nadzienie.

7. 

śmietana do ubijania (30-33%) 1000 mililitrów  śmietan-fix 4 opakowania  cukier puder 4 łyżki

Ze śmietan ubijamy gęstą bitą śmietanę, dodajemy żelatynę (śmietan-fix) i cukier.

8. 

Bitą śmietanę równomiernie rozsmarowujemy na ostudzone jabłkowe nadzienie.

9. 

Przykrywamy drugim upieczonym płatem ciasta. Odstawiamy na co najmniej 2-4 godziny do lodówki do stężenia. Przed podawaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem i kroimy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie