PRZEPISY

Jabłkowa kremówka

Jabłkowa kremówka

Jesienna kremówka, pełna smacznego jabłkowego nadzienia z bogatą warstwą bitej śmietany. Tak właśnie lubimy najbardziej :)

przepis,fotoprzepis,jabłka,śmietana do ubijania (30-33%),ciasto francuskie,Ciasta kremowe,Sezonowe przepisy

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

ciasto francuskie800gramów
cukier kryształ150gramów
cukier kryształ2łyżeczki
cukier puder4łyżki
cynamon mielony1łyżeczka
jabłka1200gramów
woda200mililitrów
śmietan-fix4opakowania
śmietana do ubijania (30-33%)1000mililitrów
żelatyna w listkach10gramów

 

Przepis

1. 

ciasto francuskie 800 gramów  cukier kryształ 2 łyżeczki

Dwa ciasta francuskie stopniowo rozwałkowujemy i stopniowo po jednym pieczemy na większej blasze. Przed pieczeniem każde ciasto przebijamy widelcem i delikatnie posypujemy cukrem.

2. 

jabłka 1200 gramów  cukier kryształ 150 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka

Jabłka obieramy, na grubo trzemy, wkładamy do garnka i dosypujemy cukier. Dodajemy cynamon.

3. 

woda 100 mililitrów

Dolewamy odrobinę wody i dusimy do miękkości około 25 minut.

4. 

woda 100 mililitrów  żelatyna w listkach 10 gramów

Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu w ciepłej wodzie.

5. 

Żelatynę wlewamy do jabłek i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

6. 

Na dolne ciasto równomiernie nanosimy jabłkowe nadzienie.

7. 

śmietana do ubijania (30-33%) 1000 mililitrów  śmietan-fix 4 opakowania  cukier puder 4 łyżki

Ze śmietan ubijamy gęstą bitą śmietanę, dodajemy żelatynę (śmietan-fix) i cukier.

8. 

Bitą śmietanę równomiernie rozsmarowujemy na ostudzone jabłkowe nadzienie.

9. 

Przykrywamy drugim upieczonym płatem ciasta. Odstawiamy na co najmniej 2-4 godziny do lodówki do stężenia. Przed podawaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem i kroimy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie