PRZEPISY

Krakersy z dyni

Krakersy z dyni

Przepis na smaczne słone krakersy z dyni, idealne na jesienne podjadanie.

przepis,fotoprzepis,pestki dyni łuskane,dynia,Słone przekąski,Wegetariańskie przepisy

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

czosnek suszony1łyżeczka
dynia400gramów
jajka kurze1sztuka
mleko tłuste 3,5%100mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750100gramów
mąka luksusowa pszenna T550150gramów
oliwa100mililitrów
pestki dyni łuskane50gramów
rozmaryn1łyżeczka
sól2łyżeczki

 

Przepis

1. 

dynia 400 gramów

Dynię obieramy i kroimy na kształt księżyców. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 40 minut na 200 °C.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów  sól 2 łyżeczki  czosnek suszony 1 łyżeczka  rozmaryn 1 łyżeczka

W misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia, sól, czosnek suszony oraz rozmaryn. Upieczoną dynię odstawiamy do wychłodzenia, obieramy ją a następnie widelcem wyrabiamy na puree.

3. 

mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  oliwa 100 mililitrów

Do miski dajemy olej, mleko oraz puree z dyni. Wszystko razem mieszamy.

4. 

Wytworzone ciasto jest lepiące, dlatego przenosimy je na papier do pieczenia, na nim go rozwałkowujemy na grubość 5 mm.

5. 

jajka kurze 1 sztuka  pestki dyni łuskane 50 gramów

Papier do pieczenia wraz z ciastem przenosimy na blachę. Ciasto kroimy na kwadraciki lub trójkąty, które smarujemy jajkiem i ozdabiamy pestkami z dyni.

6. 

Pieczemy w temp. 200°C przez 20 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie