Krakersy z dyni
Przepis na smaczne słone krakersy z dyni, idealne na jesienne podjadanie.
przepis,fotoprzepis,pestki dyni łuskane,dynia,Słone przekąski,Wegetariańskie przepisy
Słone przekąski
Składniki
Składniki
czosnek suszony | 1 | łyżeczka | |
dynia | 400 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mleko tłuste 3,5% | 100 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 150 | gramów | |
oliwa | 100 | mililitrów | |
pestki dyni łuskane | 50 | gramów | |
rozmaryn | 1 | łyżeczka | |
sól | 2 | łyżeczki |
Przepis
1.
dynia 400 gramów
Dynię obieramy i kroimy na kształt księżyców. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 40 minut na 200 °C.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów • sól 2 łyżeczki • czosnek suszony 1 łyżeczka • rozmaryn 1 łyżeczka
W misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia, sól, czosnek suszony oraz rozmaryn. Upieczoną dynię odstawiamy do wychłodzenia, obieramy ją a następnie widelcem wyrabiamy na puree.
3.
mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • oliwa 100 mililitrów
Do miski dajemy olej, mleko oraz puree z dyni. Wszystko razem mieszamy.
4.
Wytworzone ciasto jest lepiące, dlatego przenosimy je na papier do pieczenia, na nim go rozwałkowujemy na grubość 5 mm.
5.
jajka kurze 1 sztuka • pestki dyni łuskane 50 gramów
Papier do pieczenia wraz z ciastem przenosimy na blachę. Ciasto kroimy na kwadraciki lub trójkąty, które smarujemy jajkiem i ozdabiamy pestkami z dyni.
6.
Pieczemy w temp. 200°C przez 20 minut.
Smacznego!