swiatwemnie.pl

Krakersy z dyni

    

Przepis na smaczne słone krakersy z dyni, idealne na jesienne podjadanie.

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

czosnek suszony1łyżeczka
dynia400gramów
jajka kurze1sztuka
mleko tłuste 3,5%100mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750100gramów
mąka luksusowa pszenna T550150gramów
oliwa100mililitrów
pestki dyni łuskane50gramów
rozmaryn1łyżeczka
sól2łyżeczki

1. 

dynia 400 gramów

Dynię obieramy i kroimy na kształt księżyców. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 40 minut na 200 °C.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów  sól 2 łyżeczki  czosnek suszony 1 łyżeczka  rozmaryn 1 łyżeczka

W misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia, sól, czosnek suszony oraz rozmaryn. Upieczoną dynię odstawiamy do wychłodzenia, obieramy ją a następnie widelcem wyrabiamy na puree.

3. 

mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  oliwa 100 mililitrów

Do miski dajemy olej, mleko oraz puree z dyni. Wszystko razem mieszamy.

4. 

Wytworzone ciasto jest lepiące, dlatego przenosimy je na papier do pieczenia, na nim go rozwałkowujemy na grubość 5 mm.

5. 

jajka kurze 1 sztuka  pestki dyni łuskane 50 gramów

Papier do pieczenia wraz z ciastem przenosimy na blachę. Ciasto kroimy na kwadraciki lub trójkąty, które smarujemy jajkiem i ozdabiamy pestkami z dyni.

6. 

Pieczemy w temp. 200°C przez 20 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się