swiatwemnie.pl

Jesienna śmietanowa zupa

    

Śmietanowa warzywna zupa z soczewicą.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 

cukier kryształ1łyżeczka
czarny pieprz mielony½łyżeczki
dynia hokkaido250gramów
marchew100gramów
mleko tłuste 3,5%250mililitrów
pietruszka100gramów
soczewica100gramów
sok z cytryny-
sól1łyżeczka
słodka śmietana do gotowania250mililitrów
woda1litr
ziemniaki150gramów

1. 

soczewica 100 gramów  woda 1 litr  sól ½ łyżeczki

Soczewicę przebieramy, myjemy i gotujemy przez 10 minut w słonej wodzie.

2. 

marchew 100 gramów  pietruszka 100 gramów  ziemniaki 150 gramów  dynia hokkaido 250 gramów

Warzywa, ziemniaki i dynię obieramy i myjemy. Warzywa i dynię na grubo trzemy, ziemniaki kroimy na małe kostki.

3. 

sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Warzywa dodajemy do soczewicy, solimy i doprawiamy pieprzem. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy 20 minut.

4. 

słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów  mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów

Dodajemy śmietanę i mleko. Zagotowujemy.

5. 

cukier kryształ 1 łyżeczka  sok z cytryny

Delikatnie dosładzamy i według smaku zakwaszamy sokiem z cytryny.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się