swiatwemnie.pl

Jesienna śmietanowa zupa

     

Śmietanowa warzywna zupa z soczewicą.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 

Cukier kryształ1łyżeczka
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Dynia hokkaido250gramów
Marchew100gramów
Mleko tłuste 3,5%250mililitrów
Pietruszka100gramów
Soczewica100gramów
Sok z cytryny
Sól1łyżeczka
Słodka śmietana do gotowania250mililitrów
Woda1litr
Ziemniaki150gramów

1. 

soczewica 100 g  woda 1 litr  sól ½ łyżeczki

Soczewicę przebieramy, myjemy i gotujemy przez 10 minut w słonej wodzie.

2. 

marchew 100 g  pietruszka 100 g  ziemniaki 150 g  dynia hokkaido 250 g

Warzywa, ziemniaki i dynię obieramy i myjemy. Warzywa i dynię na grubo trzemy, ziemniaki kroimy na małe kostki.

3. 

sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Warzywa dodajemy do soczewicy, solimy i doprawiamy pieprzem. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy 20 minut.

4. 

słodka śmietana do gotowania 250 ml  mleko tłuste 3,5% 250 ml

Dodajemy śmietanę i mleko. Zagotowujemy.

5. 

cukier kryształ 1 łyżeczka  sok z cytryny

Delikatnie dosładzamy i według smaku zakwaszamy sokiem z cytryny.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się