Jesienna śmietanowa zupa
Śmietanowa warzywna zupa z soczewicą.
przepis,fotoprzepis,soczewica,marchew,pietruszka,ziemniaki,słodka śmietana do gotowania,dynia hokkaido,Zupy jarzynowe,Bezglutenowe
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
dynia hokkaido | 250 | gramów | |
marchew | 100 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 250 | mililitrów | |
pietruszka | 100 | gramów | |
soczewica | 100 | gramów | |
sok z cytryny | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
słodka śmietana do gotowania | 250 | mililitrów | |
woda | 1 | litr | |
ziemniaki | 150 | gramów |
Przepis
1.
soczewica 100 gramów • woda 1 litr • sól ½ łyżeczki
Soczewicę przebieramy, myjemy i gotujemy przez 10 minut w słonej wodzie.
2.
marchew 100 gramów • pietruszka 100 gramów • ziemniaki 150 gramów • dynia hokkaido 250 gramów
Warzywa, ziemniaki i dynię obieramy i myjemy. Warzywa i dynię na grubo trzemy, ziemniaki kroimy na małe kostki.
3.
sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Warzywa dodajemy do soczewicy, solimy i doprawiamy pieprzem. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy 20 minut.
4.
słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów
Dodajemy śmietanę i mleko. Zagotowujemy.
5.
cukier kryształ 1 łyżeczka • sok z cytryny
Delikatnie dosładzamy i według smaku zakwaszamy sokiem z cytryny.
Smacznego!