Bryndzowe ciasto
![Bryndzowe ciasto](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000660/img_pl_4x3/bryndzowe-ciasto_00180.jpg)
Słowackie bryndzowe ciasto z francuskiego ciasta z nadzieniem o smaku bryndzowo - śmietanowym.
przepis,fotoprzepis,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),boczek z Orawy,ciasto francuskie,bryndza,Słone ciasta
Słone ciasta
Kategorie
Słone ciasta
Składniki
Składniki
boczek z Orawy | 180 | gramów | |
bryndza | 180 | gramów | |
ciasto francuskie | 400 | gramów | |
czarny pieprz cały | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kminek | 1 | szczypta | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | mililitrów | |
przyprawa warzywna | ½ | łyżeczki | |
szczypiorek | 1 | garść |
Przepis
1.
jajka kurze 3 sztuki • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów • czarny pieprz cały ½ łyżeczki • przyprawa warzywna ½ łyżeczki • kminek 1 szczypta • bryndza 180 gramów
W misce porządnie mieszamy jajka, śmietanę, pieprz i wegetę z kminkiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000660/small/IMG_1545.jpg)
2.
ciasto francuskie 400 gramów
Rozwałkowujemy ciasto francuskie według kształtu blachy do pieczenia i ciasto rozciągamy na blachę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000660/small/IMG_1556.jpg)
3.
Wskazówka: na odkrojenie zbytecznego ciasta możemy użyć wałek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000660/small/IMG_1557.jpg)
4.
Przygotowaną bryndzową masę wylewamy na ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000660/small/IMG_1565.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000660/small/IMG_1570.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000660/small/IMG_1572.jpg)
7.
Pieczemy na 200°C około 25-30 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000660/small/kolač-s-bryndza.jpg)
Smacznego!