swiatwemnie.pl

Bryndzowe ciasto

     

Słowackie bryndzowe ciasto z francuskiego ciasta z nadzieniem o smaku bryndzowo - śmietanowym.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Boczek z orawy180gramów
Bryndza180gramów
Ciasto francuskie400gramów
Czarny pieprz cały½łyżeczki
Jajka kurze3sztuki
Kminek1szczypta
Kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)0.2litra
Przyprawa warzywna½łyżeczki
Szczypiorek1garść

1. 

jajka kurze 3 sztuki  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 0.2 litra  czarny pieprz cały ½ łyżeczki  przyprawa warzywna ½ łyżeczki  kminek 1 szczypta  bryndza 180 g

W misce porządnie mieszamy jajka, śmietanę, pieprz i wegetę z kminkiem.

2. 

ciasto francuskie 400 g

Rozwałkowujemy ciasto francuskie według kształtu blachy do pieczenia i ciasto rozciągamy na blachę.

3. 

Wskazówka: na odkrojenie zbytecznego ciasta możemy użyć wałek.

4. 

Przygotowaną bryndzową masę wylewamy na ciasto.

5. 

boczek z Orawy 180 g

Na bryndzową masę równomiernie rozkładamy na kostki pokrojony boczek.

6. 

szczypiorek 1 garść

Dodajemy pokrojony świeży szczypiorek albo mrożone/suszone zioła.

7. 

Pieczemy na 200°C około 25-30 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się