PRZEPISY

Pikantny segedyński gulasz

Pikantny segedyński gulasz

Podajemy klasycznie, z parzonym knedlem z bułek.

przepis,fotoprzepis,łopatka wieprzowa,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Wieprzowina

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Wieprzowina  

 

Składniki

Składniki

cebula150gramów
cherry peperoni5sztuk
czarny pieprz mielony½łyżeczki
kiszona kapusta1kilogram
kminek mielony½łyżeczki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)300gramów
mielona czerwona papryka2łyżeczki
mleko tłuste 3,5%¾litra
mąka chlebowa pszenna T75060gramów
smalec50gramów
sól1łyżeczka
sól warzywna Natur-
woda½litra
zalewa z kiszonej kapusty-
łopatka wieprzowa800gramów

 

Przepis

1. 

cebula 150 gramów  smalec 50 gramów  łopatka wieprzowa 800 gramów

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu. Mięso myjemy i kroimy na kostki. Dodajemy je do cebuli.

2. 

sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  kminek mielony ½ łyżeczki  cherry peperoni 5 sztuk

Do naciągniętego mięsa wsypujemy sól, pieprz, paprykę, kminek i dodajemy małe papryczki. Według ilości papryczek będzie miał wpływ końcowy pikantny smak gulaszu. Dla łagodniejszego smaku dodajemy tylko dwie. Dla silniejszego, wyraźniejszego, pikantniejszego smaku dodajemy papryczek w ilości wymienionej w składnikach powyżej. Mieszamy ...

3. 

woda ½ litra

... i od razu zalewamy ciepłą wodą. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy mięso do miękkości (40 minut).

4. 

kiszona kapusta 1 kilogram

Kapustę odcedzamy z kapuścianej wody, według potrzeby - jeśli jest długa kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy ją do mięsa. Mieszamy i 20 minut gotujemy.

5. 

mleko tłuste 3,5% ¾ litra  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 300 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów

W mleku mieszamy śmietanę i mąkę.

6. 

sól warzywna Natur  zalewa z kiszonej kapusty

Zawiesinę dodajemy do kapusty z mięsem, zagotowujemy. Według potrzeby i smaku możemy gulasz dosolić, ewentualnie dokwasić częścią odcedzonej kapuścianej wody. Gulasz jest najsmaczniejszy odgrzewany na drugi dzień gdy się doskonale połączą wszystkie smaki.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie