Pikantny segedyński gulasz
Podajemy klasycznie, z parzonym knedlem z bułek.
przepis,fotoprzepis,łopatka wieprzowa,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Wieprzowina
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina ›
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
cherry peperoni | 5 | sztuk | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
kiszona kapusta | 1 | kilogram | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 300 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
mleko tłuste 3,5% | ¾ | litra | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 60 | gramów | |
smalec | 50 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól warzywna Natur | - | ||
woda | ½ | litra | |
zalewa z kiszonej kapusty | - | ||
łopatka wieprzowa | 800 | gramów |
Przepis
1.
cebula 150 gramów • smalec 50 gramów • łopatka wieprzowa 800 gramów
Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu. Mięso myjemy i kroimy na kostki. Dodajemy je do cebuli.
2.
sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • kminek mielony ½ łyżeczki • cherry peperoni 5 sztuk
Do naciągniętego mięsa wsypujemy sól, pieprz, paprykę, kminek i dodajemy małe papryczki. Według ilości papryczek będzie miał wpływ końcowy pikantny smak gulaszu. Dla łagodniejszego smaku dodajemy tylko dwie. Dla silniejszego, wyraźniejszego, pikantniejszego smaku dodajemy papryczek w ilości wymienionej w składnikach powyżej. Mieszamy ...
3.
woda ½ litra
... i od razu zalewamy ciepłą wodą. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy mięso do miękkości (40 minut).
4.
kiszona kapusta 1 kilogram
Kapustę odcedzamy z kapuścianej wody, według potrzeby - jeśli jest długa kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy ją do mięsa. Mieszamy i 20 minut gotujemy.
5.
mleko tłuste 3,5% ¾ litra • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 300 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów
W mleku mieszamy śmietanę i mąkę.
6.
sól warzywna Natur • zalewa z kiszonej kapusty
Zawiesinę dodajemy do kapusty z mięsem, zagotowujemy. Według potrzeby i smaku możemy gulasz dosolić, ewentualnie dokwasić częścią odcedzonej kapuścianej wody. Gulasz jest najsmaczniejszy odgrzewany na drugi dzień gdy się doskonale połączą wszystkie smaki.
Smacznego!