PRZEPISY

Domowa szynka wieprzowa z oliwkami

Domowa szynka wieprzowa z oliwkami

Wysokiej jakości domowa szynka o łagodnym oliwkowym smaku. Z wymienionej ilości składników otrzymamy około 1/2 kg szynki.

przepis,fotoprzepis,łopatka wieprzowa,oliwki z papryką,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier trzcinowy½łyżeczki
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
oliwki z papryką30gramów
sól½łyżeczki
woda75mililitrów
łopatka wieprzowa650gramów

 

Przepis

1. 

łopatka wieprzowa 650 gramów

Mięso wieprzowe myjemy i kroimy na większe kawałki.

2. 

1/3 część mięsa siekamy w elektrycznym siekaczu lub mielimy.

3. 

oliwki z papryką 30 gramów

Oliwki kroimy na kółeczka. Mielone mięso dodajemy wraz z oliwkami do pokrojonego, wszystko mieszamy.

4. 

woda 75 mililitrów  cukier trzcinowy ½ łyżeczki  sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

We wodzie rozpuszczamy sól, cukier oraz pieprz. Tak przygotowaną zalewą polewamy mięso i przez kilka minut mieszamy wszystko.

5. 

Do szynkowaru wkładamy woreczek do gotowania szynki lub salcesonu. Do woreczka wkładamy przygotowaną masę mięsną i jak najwięcej ją ugniatamy. Dobrze ugniecione mięso zamykamy w szynkowarze prasowanką (część wyposażenia szynkowaru) a następnie naczynie wkładamy do lodówki na 24 godziny.

6. 

Szynkę gotujemy przez 2 godziny w temperaturze 80°C. Woda nie może wrzeć i musi sięgać około 1,5 cm pod górny brzeg szynkowaru.

7. 

Po upłynięciu wymienionego czasu szynkowar wyciągamy i zostawiamy go do dobrego wychłodnięcia. Dla szybszego chłodzenia możemy go zanurzyć w zimnej wodzie, nie cały, ale tak żeby woda niedostała się do środka. Luzujemy zaczep prasowanki,...

8. 

...wylewamy wywar z mięsa, który powstał w naczyniu a ugotowaną szynkę z naczynia wyciągamy obracając. Usuwamy woreczek plastikowy i kroimy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie