swiatwemnie.pl

Tofu - mięsna rolada

    

Smaczna odmiana ulubionej faszerowanej rolady. Podajemy z ziemniaczanym puree i ogórkiem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

biała podłużna bułka1sztuka
bułka tarta-
cebula150gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek4ząbki
jajka kurze4sztuki
kminek mielony½łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
oliwa30mililitrów
ser biały tofu360gramów
sól1.5łyżeczki
woda100mililitrów
łopatka wieprzowa700gramów

1. 

łopatka wieprzowa 700 gramów  cebula 150 gramów  czosnek 4 ząbki

Mięso, cebulę i czosnek mielimy w młynku do mięsa.

2. 

jajka kurze 3 sztuki  biała podłużna bułka 1 sztuka  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów

Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostudzenia i obieramy. Bułkę kroimy na drobno, zalewamy mlekiem i odstawiamy by zmiękła.

3. 

sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  kminek mielony ½ łyżeczki

Do bułki dodajemy zmielone składniki, wsypujemy sól, pieprz i kminek, dobrze mieszamy.

4. 

ser biały tofu 360 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Dodajemy tofu, rozkruszamy i je i razem z jajkiem całą masę mieszamy.

5. 

bułka tarta

Na większą tackę rozsypujemy bułkę tartą i masę na niej formujemy na kształt owalu. Przez środek układamy jajka.

6. 

Dłuższe strony łączymy ze sobą i wytwarzamy roladę którą przetoczeniem na tackę obtaczamy całą w bułce tartej.

7. 

oliwa 30 mililitrów  woda 100 mililitrów

Roladę z tacki przewracamy na głębsze naczynie żaroodporne, polewamy olejem i podlewamy wodą. Naczynie przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 1 godzinę w 180°C.

8. 

Upieczoną odstawiamy do ostudzenia, kroimy i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się