swiatwemnie.pl

Wieprzowe medaliony w warzywnym sosie

     

Wieprzowina w delikatnym sosie z marchewki, brokuła i kalafiora. Podajemy z kluseczkami albo z knedlem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Cebula200gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Czosnek2ząbki
Mleko tłuste 3,5%500mililitrów
Mrożone warzywa (marchew, brokuły,kalafior)700gramów
Mąka chlebowa pszenna t75010gramów
Oliwa30mililitrów
Sól1łyżeczka
Sól
Woda500mililitrów
Łopatka wieprzowa600gramów

1. 

cebula 200 g  oliwa 30 ml

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

łopatka wieprzowa 600 g

Większe kawałki wieprzowej łopatki oczyszczamy z tłuszczu, myjemy i kroimy na plasterki. Mięso dodajemy do cebuli i mieszamy aż naciągnie.

3. 

sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  czosnek 2 ząbki  woda 500 ml

Wsypujemy sól, pieprz, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i wlewamy wodę. Gotujemy pod pokrywką, często mieszając, 20 minut.

4. 

mrożone warzywa (marchew, brokuły,kalafior) 700 g

Mrożone warzywa przemywamy pod bieżącą wodą i dodajemy je do mięsa. Mieszamy i dalej wszystko razem gotujemy pod pokrywką, kolejnych 20 minut.

5. 

Podczas gotowania woda w garnku prawie cała wyparuje. Z garnka wyciągamy mięso.

6. 

mleko tłuste 3,5% 500 ml  mąka chlebowa pszenna T750 10 g  sól

Do garnka, do warzyw, wlewamy mleko i dodajemy mąkę. Wszystko razem miksujemy, z powrotem stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Sos według smaku dosalamy.

7. 

Do sosu wkładamy medaliony mięsa. Możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się