Wieprzowe medaliony w warzywnym sosie

Wieprzowina w delikatnym sosie z marchewki, brokuła i kalafiora. Podajemy z kluseczkami albo z knedlem.
przepis,fotoprzepis,łopatka wieprzowa,mrożone warzywa (marchew, brokuły,kalafior),Wieprzowina
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina ›Składniki
Składniki
cebula | 200 88 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 2 11 | ząbki kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 500 320 | mililitrów kcal | |
mrożone warzywa (marchew, brokuły,kalafior) | 700 245 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 10 35 | gramów kcal | |
oliwa | 30 264 | mililitrów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 500 0 | mililitrów kcal | |
łopatka wieprzowa | 600 1788 | gramów kcal |
Przepis
2.
łopatka wieprzowa 600 gramów
Większe kawałki wieprzowej łopatki oczyszczamy z tłuszczu, myjemy i kroimy na plasterki. Mięso dodajemy do cebuli i mieszamy aż naciągnie.

3.
sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • czosnek 2 ząbki • woda 500 mililitrów
Wsypujemy sól, pieprz, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i wlewamy wodę. Gotujemy pod pokrywką, często mieszając, 20 minut.

4.
mrożone warzywa (marchew, brokuły,kalafior) 700 gramów
Mrożone warzywa przemywamy pod bieżącą wodą i dodajemy je do mięsa. Mieszamy i dalej wszystko razem gotujemy pod pokrywką, kolejnych 20 minut.

5.
Podczas gotowania woda w garnku prawie cała wyparuje. Z garnka wyciągamy mięso.

6.
mleko tłuste 3,5% 500 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 10 gramów • sól
Do garnka, do warzyw, wlewamy mleko i dodajemy mąkę. Wszystko razem miksujemy, z powrotem stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Sos według smaku dosalamy.

7.
Do sosu wkładamy medaliony mięsa. Możemy podawać.

Smacznego!