swiatwemnie.pl

Mięsno-grzybowe szaszłyki

     

Smaczne szaszłyki w sobotę na obiad :)

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

 

Boczek przerośnięty200gramów
Cebula250gramów
Czarny pieprz mielony1łyżeczka
Kiełbasa250gramów
Mielona czerwona papryka2łyżeczki
Olej słonecznikowy
Papryka150gramów
Pieczarki400gramów
Sól2łyżeczki
Woda150mililitrów
Łopatka wieprzowa350gramów

1. 

cebula 250 g  papryka 150 g  pieczarki 400 g  kiełbasa 250 g  łopatka wieprzowa 350 g  boczek przerośnięty 200 g

Cebulę obieramy, przekrawamy na ćwiartki i rozdzielamy. Paprykę myjemy, przekrawamy na połowę, czyścimy i kroimy na szerokie paseczki. Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki. Kiełbasę kroimy na kółeczka. Mięso myjemy, kroimy na plasterki a potem na kwadraciki około 3x3cm. Boczek kroimy na cienkie plasterki a te na szersze paseczki.

2. 

sól 2 łyżeczki  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  olej słonecznikowy  woda 150 ml

Wszystkie przygotowane składniki na przemian nabijamy na patyczki. Szaszłyki układamy na blachę, solimy, posypujemy papryką i pieprzem. Skrapiamy olejem i podlewamy wodą. Przykrywamy folią aluminiową i przykryte pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku w około 200°C.

3. 

Potem odkrywamy i 15 minut dopiekamy.

4. 

Podajemy z gotowanymi ziemniakami albo ze świeżą warzywną sałatką.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się