Nadziewane placki ziemniaczane
![Nadziewane placki ziemniaczane](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000054/img_pl_4x3/nadziewane-placki-ziemniaczane_00180.jpg)
Doskonałe placki ziemniaczane z nadzieniem z kiszonej kapusty i z nadzieniem z mięsa.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kiszona kapusta,łopatka wieprzowa,Wieprzowina,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Składniki
Składniki
bułka tarta | 4 | łyżki | |
cebula | 250 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 6 | ząbków | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
keczup ostry | 2 | łyżki | |
kiszona kapusta | 500 | gramów | |
leczo pasteryzowane | 300 | gramów | |
majeranek | 2 | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 6 | łyżek | |
olej do frytek | - | ||
olej słonecznikowy | 1 | łyżka | |
przyprawa warzywna | - | ||
skrobia kukurydziana | 1 | łyżeczka | |
sos sojowy | 1 | łyżka | |
suszone grzyby | 150 | gramów | |
sól | 3 | łyżeczki | |
woda | 3 | łyżki | |
ziemniaki | 2.5 | kilograma | |
łopatka wieprzowa | 300 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 2.5 kilograma • jajka kurze 4 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • czosnek 6 ząbków • sól 2 łyżeczki • majeranek 2 łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 6 łyżek • bułka tarta 4 łyżki
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy. Dodajemy jajka, mleko, przeciśnięty czosnek, sól, majeranek, mąkę i bułkę tartą według potrzeby (jeśli masa na placki będzie zbyt rzadka). Wszystko razem mieszamy, jeśli użyliśmy bułkę tartą, ciasto na chwilę odstawiamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000054/small/zmes-na-zemiakove-placky.jpg)
2.
Na patelni rozgrzewamy olej (możemy użyć również smalec wieprzowy), ciasto po łyżce kładziemy na oleju i wytwarzamy placki, które z obydwóch stron smażymy. Na jeden placek zużyjemy około trzy stołowe łyżki masy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000054/small/pecenie.jpg)
3. Nadzienie z kiszonej kapusty
cebula 100 gramów • kiszona kapusta 500 gramów • suszone grzyby 150 gramów • olej słonecznikowy 1 łyżka • przyprawa warzywna
Na drobno pokrojoną cebulę smażymy w garnku z odrobiną oleju. Dodajemy kiszoną kapustę i wcześniej namoczone, odcedzone suszone grzyby. Wszystko razem 15 - 20 minut dusimy. Według potrzeby podlewamy odrobiną wody i dodajemy przyprawę warzywną.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000054/small/dusime-kapustu-a-huby.jpg)
4. Nadzienie mięsne
cebula 150 gramów • łopatka wieprzowa 300 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól 1 łyżeczka • sos sojowy 1 łyżka • keczup ostry 2 łyżki
Na drobno pokrojoną cebulę smażymy na oleju, dodajemy umyte na paseczki nakrojone wieprzowe mięso, pieprz, sól, sos sojowy i keczup. Podlewamy wodą zarówno z mięsem i 30 minut dusimy, tak by nam woda wyparowała, ale by mięso się nie przypaliło.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000054/large/zmes-na-zemiakove-placky.jpg)
5.
leczo pasteryzowane 300 gramów • skrobia kukurydziana 1 łyżeczka • woda 3 łyżki
Potem dodajemy pasteryzowane leczo, zagotowujemy i według potrzeby możemy zagęścić skrobią wymieszaną z odrobiną wody.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000054/small/pridame-leco.jpg)
6. Serwujemy
Upieczone placki kładziemy na talerzu, na każdy dajemy część nadzienia i przykrywamy drugim plackiem. Szczególnie smaczne są z sosem tatarskim.
Smacznego!