swiatwemnie.pl

Nadziewane placki ziemniaczane

Doskonałe placki ziemniaczane z nadzieniem z kiszonej kapusty i z nadzieniem z mięsa.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

ziemniaki 2.5 kg  jajka kurze 4 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 150 ml  czosnek 6 ząbków  sól 2 łyżeczki  majeranek 2 łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 6 łyżek  bułka tarta 4 łyżki

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy. Dodajemy jajka, mleko, przeciśnięty czosnek, sól, majeranek, mąkę i bułkę tartą według potrzeby (jeśli masa na placki będzie zbyt rzadka). Wszystko razem mieszamy, jeśli użyliśmy bułkę tartą, ciasto na chwilę odstawiamy.

2. 

olej do smażenia

Na patelni rozgrzewamy olej (możemy użyć również smalec wieprzowy), ciasto po łyżce kładziemy na oleju i wytwarzamy placki, które z obydwóch stron smażymy. Na jeden placek zużyjemy około trzy stołowe łyżki masy.

3. Nadzienie z kiszonej kapusty

cebula 100 g  kiszona kapusta 500 g  suszone grzyby 150 g  olej słonecznikowy 1 łyżka  przyprawa warzywna

Na drobno pokrojoną cebulę smażymy w garnku z odrobiną oleju. Dodajemy kiszoną kapustę i wcześniej namoczone, odcedzone suszone grzyby. Wszystko razem 15 - 20 minut dusimy. Według potrzeby podlewamy odrobiną wody i dodajemy przyprawę warzywną.

Nadzienie z kiszonej kapusty

4. Nadzienie mięsne

cebula 150 g  łopatka wieprzowa 300 g  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sól 1 łyżeczka  sos sojowy 1 łyżka  keczup ostry 2 łyżki

Na drobno pokrojoną cebulę smażymy na oleju, dodajemy umyte na paseczki nakrojone wieprzowe mięso, pieprz, sól, sos sojowy i keczup. Podlewamy wodą zarówno z mięsem i 30 minut dusimy, tak by nam woda wyparowała, ale by mięso się nie przypaliło.

Nadzienie mięsne

5. 

leczo pasteryzowane 300 g  skrobia kukurydziana 1 łyżeczka  woda 3 łyżki

Potem dodajemy pasteryzowane leczo, zagotowujemy i według potrzeby możemy zagęścić skrobią wymieszaną z odrobiną wody.

6. Serwujemy

Upieczone placki kładziemy na talerzu, na każdy dajemy część nadzienia i przykrywamy drugim plackiem. Szczególnie smaczne są z sosem tatarskim.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się