swiatwemnie.pl

Nadziewane placki ziemniaczane

     

Doskonałe placki ziemniaczane z nadzieniem z kiszonej kapusty i z nadzieniem z mięsa.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Bułka tarta4łyżki
Cebula250gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Czosnek6ząbków
Jajka kurze4sztuki
Keczup ostry2łyżki
Kiszona kapusta500gramów
Leczo pasteryzowane300gramów
Majeranek2łyżeczki
Mleko półtłuste 1,5%150mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t7506łyżek
Olej do frytek
Olej słonecznikowy1łyżka
Przyprawa warzywna
Skrobia kukurydziana1łyżeczka
Sos sojowy1łyżka
Suszone grzyby150gramów
Sól3łyżeczki
Woda3łyżki
Ziemniaki2.5kilograma
Łopatka wieprzowa300gramów

1. 

ziemniaki 2.5 kg  jajka kurze 4 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 150 ml  czosnek 6 ząbków  sól 2 łyżeczki  majeranek 2 łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 6 łyżek  bułka tarta 4 łyżki

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy. Dodajemy jajka, mleko, przeciśnięty czosnek, sól, majeranek, mąkę i bułkę tartą według potrzeby (jeśli masa na placki będzie zbyt rzadka). Wszystko razem mieszamy, jeśli użyliśmy bułkę tartą, ciasto na chwilę odstawiamy.

2. 

olej do frytek

Na patelni rozgrzewamy olej (możemy użyć również smalec wieprzowy), ciasto po łyżce kładziemy na oleju i wytwarzamy placki, które z obydwóch stron smażymy. Na jeden placek zużyjemy około trzy stołowe łyżki masy.

3. Nadzienie z kiszonej kapusty

cebula 100 g  kiszona kapusta 500 g  suszone grzyby 150 g  olej słonecznikowy 1 łyżka  przyprawa warzywna

Na drobno pokrojoną cebulę smażymy w garnku z odrobiną oleju. Dodajemy kiszoną kapustę i wcześniej namoczone, odcedzone suszone grzyby. Wszystko razem 15 - 20 minut dusimy. Według potrzeby podlewamy odrobiną wody i dodajemy przyprawę warzywną.

Nadzienie z kiszonej kapusty

4. Nadzienie mięsne

cebula 150 g  łopatka wieprzowa 300 g  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sól 1 łyżeczka  sos sojowy 1 łyżka  keczup ostry 2 łyżki

Na drobno pokrojoną cebulę smażymy na oleju, dodajemy umyte na paseczki nakrojone wieprzowe mięso, pieprz, sól, sos sojowy i keczup. Podlewamy wodą zarówno z mięsem i 30 minut dusimy, tak by nam woda wyparowała, ale by mięso się nie przypaliło.

Nadzienie mięsne

5. 

leczo pasteryzowane 300 g  skrobia kukurydziana 1 łyżeczka  woda 3 łyżki

Potem dodajemy pasteryzowane leczo, zagotowujemy i według potrzeby możemy zagęścić skrobią wymieszaną z odrobiną wody.

6. Serwujemy

Upieczone placki kładziemy na talerzu, na każdy dajemy część nadzienia i przykrywamy drugim plackiem. Szczególnie smaczne są z sosem tatarskim.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się