Wieprzowe kotlety z chlebowym sosie

Do nietradycyjnego, bardzo smacznego, chlebowego sosu z wieprzowym mięsem podajemy ziemniaczane puree.
przepis,fotoprzepis,łopatka wieprzowa,chleb,Wieprzowina,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
chleb | 200 500 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
kminek mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
smalec | 80 717 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 1000 0 | mililitrów kcal | |
łopatka wieprzowa | 600 1788 | gramów kcal |
Przepis
1.
łopatka wieprzowa 600 gramów • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750
Wieprzowe mięso myjemy, kroimy na kotlety, rozklepujemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące.



4.
Na smalcu szybko smażymy przygotowane kotlety z obydwóch stron i z patelni je wyciągamy.

5.
Do wypieku na patelni wkładamy przygotowany chleb i na złoty kolor go smażymy.

6.
Na usmażony chleb kładziemy kotlety.

7.
woda 800 mililitrów
Zawartość patelni podlewamy wodą (wody trzeba wlać dużo - chleb ją podczas gotowania wchłania). Gotujemy pod pokrywką 30-40 minut, do miękkości mięsa.

8.
Ugotowane mięso z patelni wyciągamy.

9.
woda 200 mililitrów • kminek mielony ½ łyżeczki
Kawałki chleba jak najdrobniej rozgniatamy. Według potrzeby wlewamy jeszcze wody. Wsypujemy kminek i sos zagotowujemy.

10.
Sos według smaku dosalamy i dodajemy do niej nasiekaną natkę pietruszki.

11.
Mięso wkładamy do sosu i możemy podawać.

Smacznego!