swiatwemnie.pl

Wieprzowe kotlety z chlebowym sosie

    

Do nietradycyjnego, bardzo smacznego, chlebowego sosu z wieprzowym mięsem podajemy ziemniaczane puree.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:    

 

chleb200gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
kminek mielony½łyżeczki
mąka chlebowa pszenna T750-
smalec80gramów
sól1łyżeczka
woda1000mililitrów
łopatka wieprzowa600gramów

1. 

łopatka wieprzowa 600 gramów  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750

Wieprzowe mięso myjemy, kroimy na kotlety, rozklepujemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące.

2. 

chleb 200 gramów

Chleb kroimy w kostkę.

3. 

smalec 80 gramów

Na większej i głębszej patelni roztapiamy i rozgrzewamy smalec.

4. 

Na smalcu szybko smażymy przygotowane kotlety z obydwóch stron i z patelni je wyciągamy.

5. 

Do wypieku na patelni wkładamy przygotowany chleb i na złoty kolor go smażymy.

6. 

Na usmażony chleb kładziemy kotlety.

7. 

woda 800 mililitrów

Zawartość patelni podlewamy wodą (wody trzeba wlać dużo - chleb ją podczas gotowania wchłania). Gotujemy pod pokrywką 30-40 minut, do miękkości mięsa.

8. 

Ugotowane mięso z patelni wyciągamy.

9. 

woda 200 mililitrów  kminek mielony ½ łyżeczki

Kawałki chleba jak najdrobniej rozgniatamy. Według potrzeby wlewamy jeszcze wody. Wsypujemy kminek i sos zagotowujemy.

10. 

Sos według smaku dosalamy i dodajemy do niej nasiekaną natkę pietruszki.

11. 

Mięso wkładamy do sosu i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się