swiatwemnie.pl

Wieprzowina na marchewkowym kremowym sosie

    

Smaczny obiad nie tylko dla dzieci. Podajemy z makaronem.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

Udo wieprzowe600gramów
cebula150gramów
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)400gramów
marchew200gramów
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75020gramów
olej słonecznikowy30mililitrów
sól1.5łyżeczki
woda200mililitrów

1. 

cebula 150 gramów  olej słonecznikowy 30 mililitrów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

Udo wieprzowe 600 gramów  marchew 200 gramów

Wieprzowe mięso myjemy i kroimy w paseczki. Marchewkę obieramy i myjemy.

3. 

woda 200 mililitrów  sól 1.5 łyżeczki

Mięso z marchewką dodajemy do cebuli i chwilkę smażymy. Dolewamy wodę, dodajemy sól (dla dzieci solimy mniej albo w ogóle) i dusimy pod pokrywką do miękkości mięsa.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów

W mleku mieszamy mąkę.

5. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów

Marchewkę wyciągamy z garnka, dodajemy zawiesinę i zagotowujemy. Garnek odstawiamy z ognia i dodajemy śmietanę.

6. 

Marchewkę miksujemy ...

7. 

... i dodajemy do mięsa.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się