Wieprzowina na marchewkowym kremowym sosie

Smaczny obiad nie tylko dla dzieci. Podajemy z makaronem.
przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,marchew,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Wieprzowina,Przepisy na potrawy dla dzieci
Wieprzowina
Składniki
Składniki
Udo wieprzowe | 600 1026 | gramów kcal | |
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 640 | gramów kcal | |
marchew | 200 90 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 96 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 20 70 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 30 270 | mililitrów kcal | |
sól | 1.5 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 200 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
cebula 150 gramów • olej słonecznikowy 30 mililitrów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2.
Udo wieprzowe 600 gramów • marchew 200 gramów
Wieprzowe mięso myjemy i kroimy w paseczki. Marchewkę obieramy i myjemy.

3.
woda 200 mililitrów • sól 1.5 łyżeczki
Mięso z marchewką dodajemy do cebuli i chwilkę smażymy. Dolewamy wodę, dodajemy sól (dla dzieci solimy mniej albo w ogóle) i dusimy pod pokrywką do miękkości mięsa.

4.
mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów
W mleku mieszamy mąkę.

5.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów
Marchewkę wyciągamy z garnka, dodajemy zawiesinę i zagotowujemy. Garnek odstawiamy z ognia i dodajemy śmietanę.

6.
Marchewkę miksujemy ...

7.
... i dodajemy do mięsa.

Smacznego!