Zapiekane mieszane ziemniaki
Syty ziemniaczany obiad ugotowany na dwa dni :) Podajemy z warzywnymi surówkami, albo z sosem tatarskim.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kiełbasa,szynka wieprzowa duszona,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Wieprzowina,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 8 | sztuk | |
kiełbasa | 250 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 375 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
oliwa | 30 | mililitrów | |
ser Gouda | 100 | gramów | |
szynka wieprzowa duszona | 200 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
ziemniaki | 1400 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 1400 gramów
Ziemniaki gotujemy w wodzie na półmiękko. Wodę odcedzamy, ziemniaki odstawiamy do wystudzenia i obieramy.
4.
cebula 150 gramów
Cebulę obieramy, kroimy i wkładamy do głębokiej miski. Dodajemy szynkę z kiełbasą i dobrze mieszamy.
5.
Dodajemy ziemniaki i jajka przeciśnięte przez kółeczko do krojenia warzyw na sałatkę.
6.
oliwa 30 mililitrów • jajka kurze 4 sztuki • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 375 gramów • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Zawartość miski delikatnie ale dokładnie mieszamy. Ziemniaczaną mieszankę wsypujemy do głębokiego naczynia żaroodpornego (35x20cm) polanego olejem. W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko, sól i pieprz.
7.
Zalewą zalewamy ziemniaki, przykrywamy i pieczemy przez 45 minut.
9.
... i 10 minut zapiekamy.
Smacznego!