Zapiekane mieszane ziemniaki

Syty ziemniaczany obiad ugotowany na dwa dni :) Podajemy z warzywnymi surówkami, albo z sosem tatarskim.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kiełbasa,szynka wieprzowa duszona,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Wieprzowina,Bezglutenowe
Wieprzowina
Pichcił
Ilość porcji
8
Masa porcji
408 g
Energia porcji
552 kcal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 8 704 | sztuk kcal | |
kiełbasa | 250 778 | gramów kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 375 600 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 144 | mililitrów kcal | |
oliwa | 30 264 | mililitrów kcal | |
ser Gouda | 100 356 | gramów kcal | |
szynka wieprzowa duszona | 200 208 | gramów kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
ziemniaki | 1400 1288 | gramów kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 1400 gramów
Ziemniaki gotujemy w wodzie na półmiękko. Wodę odcedzamy, ziemniaki odstawiamy do wystudzenia i obieramy.



4.
cebula 150 gramów
Cebulę obieramy, kroimy i wkładamy do głębokiej miski. Dodajemy szynkę z kiełbasą i dobrze mieszamy.

5.
Dodajemy ziemniaki i jajka przeciśnięte przez kółeczko do krojenia warzyw na sałatkę.

6.
oliwa 30 mililitrów • jajka kurze 4 sztuki • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 375 gramów • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Zawartość miski delikatnie ale dokładnie mieszamy. Ziemniaczaną mieszankę wsypujemy do głębokiego naczynia żaroodpornego (35x20cm) polanego olejem. W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko, sól i pieprz.

7.
Zalewą zalewamy ziemniaki, przykrywamy i pieczemy przez 45 minut.


9.
... i 10 minut zapiekamy.

Smacznego!