swiatwemnie.pl

Zapiekane mieszane ziemniaki

     

Syty ziemniaczany obiad ugotowany na dwa dni :) Podajemy z warzywnymi surówkami, albo z sosem tatarskim.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

Cebula150gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Jajka kurze8sztuk
Kiełbasa250gramów
Kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)375gramów
Mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
Oliwa30mililitrów
Ser gouda100gramów
Szynka wieprzowa duszona200gramów
Sól2łyżeczki
Ziemniaki1400gramów

1. 

ziemniaki 1400 g

Ziemniaki gotujemy w wodzie na półmiękko. Wodę odcedzamy, ziemniaki odstawiamy do wystudzenia i obieramy.

2. 

jajka kurze 4 sztuki

Jajka gotujemy na twardo, schładzamy i obieramy.

3. 

kiełbasa 250 g  szynka wieprzowa duszona 200 g

Kiełbasę i szynkę kroimy na kostki.

4. 

cebula 150 g

Cebulę obieramy, kroimy i wkładamy do głębokiej miski. Dodajemy szynkę z kiełbasą i dobrze mieszamy.

5. 

Dodajemy ziemniaki i jajka przeciśnięte przez kółeczko do krojenia warzyw na sałatkę.

6. 

oliwa 30 ml  jajka kurze 4 sztuki  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 375 g  mleko półtłuste 1,5% 300 ml  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Zawartość miski delikatnie ale dokładnie mieszamy. Ziemniaczaną mieszankę wsypujemy do głębokiego naczynia żaroodpornego (35x20cm) polanego olejem. W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko, sól i pieprz.

7. 

Zalewą zalewamy ziemniaki, przykrywamy i pieczemy przez 45 minut.

8. 

ser Gouda 100 g

Ziemniaki odkrywamy, posypujemy startym serem ...

9. 

... i 10 minut zapiekamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się