swiatwemnie.pl

Panga w sosie śmietanowo-musztardowym

Pangę polaną sosem podajemy z ugotowanymi ziemniakami i smażoną cukinią. Pangę i ziemniaki można łatwo przyrządzić w garnku na parę.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Przygotowanie ryby

mrożona panga 1400 g  sok z cytryny  sól 2 łyżeczki  ziele angielskie  mielona czerwona papryka

Pangę odstawiamy do rozmrożenia, następnie myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Ryby rozkładamy na desce, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i mieloną czerwoną papryką.

Przygotowanie ryby

2. Ziemniaki

ziemniaki 800 g

Ziemniaki obieramy, myjemy i przekrawamy na połówki. Układamy na spodzie garnka na parę. (Możemy je także ugotować w słonej wodzie).

Ziemniaki

3. 

Pangę układamy na górnych naczyniach parowaru, czas gotowania na parze ustawiamy na 40 minut. Następnie gotujemy rybę i ziemniaki. (Pangę możemy przyrządzić również dusząc pod przykryciem na patelni dodając wody według potrzeby).

4. Cukinia

cukinia 200 g  masło 50 g  sól

Cukinię obieramy, kroimy w cienkie krążki. Na patelni roztapiamy masło, układamy cukinię i smażymy do uzyskania średnio brązowego koloru. Usmażoną delikatnie solimy i wyciągamy z patelni na sitko, pozostawiamy do odcieknięcia, a masło wlewamy z powrotem na patelnię.

Cukinia

5. Sos

oliwa 3 łyżki  cebula 120 g

Do masła dodajemy olej, dosypujemy obraną drobno pokrojoną cebulę i smażymy na brązowo.

Sos

6. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 litrów  mleko półtłuste 1,5% 100 litrów  skrobia kukurydziana 2 łyżeczki  musztarda kremska 2 łyżki

Do śmietany dodajemy mleko, w którym mieszamy skrobię kukurydzianą. Ciecz dolewamy do cebuli i mieszamy do zgęstnienia. Na koniec dodajemy musztardę i zagotowujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się