PRZEPISY

Panga w sosie śmietanowo-musztardowym

Panga w sosie śmietanowo-musztardowym

Pangę polaną sosem podajemy z ugotowanymi ziemniakami i smażoną cukinią. Pangę i ziemniaki można łatwo przyrządzić w garnku na parę.

przepis,fotoprzepis,mrożona panga,ziemniaki,śmietana do ubijania (30-33%),Ryby,Przepisy do parowaru,Bezglutenowe

Ryby

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula120gramów
cukinia200gramów
masło50gramów
mielona czerwona papryka-
mleko półtłuste 1,5%100litrów
mrożona panga1400gramów
musztarda kremska2łyżki
oliwa3łyżki
skrobia kukurydziana2łyżeczki
sok z cytryny-
sól2łyżeczki
sól-
ziele angielskie-
ziemniaki800gramów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

 

Przepis

1. Przygotowanie ryby

mrożona panga 1400 gramów  sok z cytryny  sól 2 łyżeczki  ziele angielskie  mielona czerwona papryka

Pangę odstawiamy do rozmrożenia, następnie myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Ryby rozkładamy na desce, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i mieloną czerwoną papryką.

2. Ziemniaki

ziemniaki 800 gramów

Ziemniaki obieramy, myjemy i przekrawamy na połówki. Układamy na spodzie garnka na parę. (Możemy je także ugotować w słonej wodzie).

3. 

Pangę układamy na górnych naczyniach parowaru, czas gotowania na parze ustawiamy na 40 minut. Następnie gotujemy rybę i ziemniaki. (Pangę możemy przyrządzić również dusząc pod przykryciem na patelni dodając wody według potrzeby).

4. Cukinia

cukinia 200 gramów  masło 50 gramów  sól

Cukinię obieramy, kroimy w cienkie krążki. Na patelni roztapiamy masło, układamy cukinię i smażymy do uzyskania średnio brązowego koloru. Usmażoną delikatnie solimy i wyciągamy z patelni na sitko, pozostawiamy do odcieknięcia, a masło wlewamy z powrotem na patelnię.

5. Sos

oliwa 3 łyżki  cebula 120 gramów

Do masła dodajemy olej, dosypujemy obraną drobno pokrojoną cebulę i smażymy na brązowo.

6. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 100 litrów  skrobia kukurydziana 2 łyżeczki  musztarda kremska 2 łyżki

Do śmietany dodajemy mleko, w którym mieszamy skrobię kukurydzianą. Ciecz dolewamy do cebuli i mieszamy do zgęstnienia. Na koniec dodajemy musztardę i zagotowujemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie