Zupa z kaczki

Sezonowy gulaszowy przysmak nasyci i ogrzeje w chłodniejsze jesienne dni.
przepis,fotoprzepis,udka z kaczki,cebula,ziemniaki,marchew,pietruszka z natką,pieczarki,Zupy mięsne,,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Zupy mięsne
Kategorie
Zupy mięsne › Bezglutenowe › Bezlaktozowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Cebula › Sezon - Marchewka › Sezon - Ziemniaki ›Składniki
Składniki
cebula | 250 110 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
liść laurowy | 1 ?? | sztuka kcal | |
marchew | 250 113 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 2 32 | łyżeczki kcal | |
oliwa | 2 264 | łyżki kcal | |
papryka | 80 13 | gramów kcal | |
pieczarki | 250 40 | gramów kcal | |
pietruszka z natką | 250 158 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
udka z kaczki | 800 2720 | gramów kcal | |
woda | 2 0 | litry kcal | |
ziele angielskie | ¼ 4 | łyżeczki kcal | |
ziemniaki | 150 138 | gramów kcal |
Przepis
1.
oliwa 2 łyżki • udka z kaczki 800 gramów
Na oleju z obydwóch stron przez około 10 minut smażymy udka z kaczki do uzyskania brązowego koloru. Udka wyciągamy z oleju na talerz.

2.
cebula 250 gramów • papryka 80 gramów
W większym garnku, na sosie z udek smażymy cienko pokrojoną cebulkę do uzyskania brązowego koloru. Dodajemy pokrojoną paprykę.

3.
ziemniaki 150 gramów • woda 2 litry • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól 1 łyżeczka • liść laurowy 1 sztuka • ziele angielskie ¼ łyżeczki • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki
Do garnka wrzucamy podsmażone udka i drobno pokrojone ziemniaki. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
4.
marchew 250 gramów • pietruszka z natką 250 gramów
Do garnka dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę, pietruszkę i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy przez kolejne 30 minut.

5.
pieczarki 250 gramów
Z zupy wyciągamy udka z kaczki i obieramy z nich mięso. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pieczarki i gotujemy przez ostatnie 30 minut.

6.
Przed dogotowaniem doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z jogurtem lub kwaśną śmietaną i świeżą natką pietruszki.

Smacznego!