swiatwemnie.pl

Zupa z kaczki

    

Sezonowy gulaszowy przysmak nasyci i ogrzeje w chłodniejsze jesienne dni.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

 

cebula250gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
liść laurowy1sztuka
marchew250gramów
mielona czerwona papryka2łyżeczki
oliwa2łyżki
papryka80gramów
pieczarki250gramów
pietruszka z natką250gramów
sól1łyżeczka
udka z kaczki800gramów
woda2litry
ziele angielskie¼łyżeczki
ziemniaki150gramów

1. 

oliwa 2 łyżki  udka z kaczki 800 gramów

Na oleju z obydwóch stron przez około 10 minut smażymy udka z kaczki do uzyskania brązowego koloru. Udka wyciągamy z oleju na talerz.

2. 

cebula 250 gramów  papryka 80 gramów

W większym garnku, na sosie z udek smażymy cienko pokrojoną cebulkę do uzyskania brązowego koloru. Dodajemy pokrojoną paprykę.

3. 

ziemniaki 150 gramów  woda 2 litry  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sól 1 łyżeczka  liść laurowy 1 sztuka  ziele angielskie ¼ łyżeczki  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki

Do garnka wrzucamy podsmażone udka i drobno pokrojone ziemniaki. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

4. 

marchew 250 gramów  pietruszka z natką 250 gramów

Do garnka dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę, pietruszkę i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy przez kolejne 30 minut.

5. 

pieczarki 250 gramów

Z zupy wyciągamy udka z kaczki i obieramy z nich mięso. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pieczarki i gotujemy przez ostatnie 30 minut.

6. 

Przed dogotowaniem doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z jogurtem lub kwaśną śmietaną i świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się