Kwaśna zupa ziemniaczana
Przepis na przygotowanie klasycznej białej kwaśnej zupy ziemniaczanej. Zupę gotujemy prosto i szybko, tak samo jak gotowała moja mama, babcia, prababcia i praprapra...
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Zupy jarzynowe,Sezonowe przepisy
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
mleko półtłuste 1,5% | 1 | litr | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 | łyżki | |
ocet | 2 | łyżki | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
woda | 1 | litr | |
ziemniaki | 400 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 400 gramów • woda 1 litr • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do uzyskania miękkości (około 15 minut).
3.
mleko półtłuste 1,5% ½ litra • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka
Do mleka dodajemy śmietanę, mąkę i mieloną czerwoną paprykę do uzyskania gładkiej struktury.
4.
Zawiesinę dodajemy do bazy z ziemniaków i gotujemy przez 3-4 minuty ciągle mieszając. Dodajemy sól i ocet do smaku. Ocet dodajemy do zupy odmierzając łyżką stołową i próbujemy. Nigdy nie dolewamy ocet bezpośrednio z butelki.
5.
masło 50 gramów
Po odstawieniu zupy z kuchenki dodajemy masło mieszając do momentu jego rozpuszczenia.
Smacznego!