PRZEPISY

Kwaśna zupa ziemniaczana

Kwaśna zupa ziemniaczana

Przepis na przygotowanie klasycznej białej kwaśnej zupy ziemniaczanej. Zupę gotujemy prosto i szybko, tak samo jak gotowała moja mama, babcia, prababcia i praprapra...

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Zupy jarzynowe

Zupy jarzynowe

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200gramów
masło50gramów
mielona czerwona papryka1łyżeczka
mleko półtłuste 1,5%1litr
mąka chlebowa pszenna T7502łyżki
ocet2łyżki
sól1łyżeczka
sól-
woda1litr
ziemniaki400gramów

 

Przepis

1. 

ziemniaki 400 gramów  woda 1 litr  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do uzyskania miękkości (około 15 minut).

2. 

mleko półtłuste 1,5% ½ litra

Dodajemy mleko i zagotowujemy.

3. 

mleko półtłuste 1,5% ½ litra  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka

Do mleka dodajemy śmietanę, mąkę i mieloną czerwoną paprykę do uzyskania gładkiej struktury.

4. 

sól  ocet 2 łyżki

Zawiesinę dodajemy do bazy z ziemniaków i gotujemy przez 3-4 minuty ciągle mieszając. Dodajemy sól i ocet do smaku. Ocet dodajemy do zupy odmierzając łyżką stołową i próbujemy. Nigdy nie dolewamy ocet bezpośrednio z butelki.

5. 

masło 50 gramów

Po odstawieniu zupy z kuchenki dodajemy masło mieszając do momentu jego rozpuszczenia.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie